"Neodgovarajuća kaznena politika"

Ministar pravde kaže da je kaznena politika već nekoliko godina preterano blaga i neusklađena s težinom krivičnih dela.

Izvor: B92

Petak, 12.10.2007.

14:06

Default images

Kaznena politika u Srbiji je blaga i ne prati stopu rasta kriminaliteta u društvu, što šalje lošu poruku da se kriminal isplati, ocenili su učesnici okruglog stola o politici izricanja sankcija. Dušan Petrović kaže da je analizom efikasnosti sankcija koje su sudovi u Srbiji izrekli od 2004. do danas utvrđeno da je kaznena politika u Srbiji blaga i da nije u srazmeri s težinom krivičnih dela.

On je kao primer naveo podatak da su u protekle dve i po godine za krivično delo teškog ubistva, za koje je zaprećena minimalna kazna zatvora od 10 godina, u 62 odsto slučajeva izrečena kazne zatvora ispod tog minimuma.

Petrović je naglasio da se kazna ispod minimalne izriče u slučaju kad sud utvrdi da postoje naročito olakšavajuće okolnosti i upitao kako je moguće da je sud u 62 odsto slučajeva utvrdio da takve okolnosti postoje.

Prema njegovim rečima, drugi primer je krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje su od 2004. podignute optužnice protiv 512 osoba, 71 je osuđena, a u 32,4 odsto slučajeva izrečene su uslovne kazne.

Kao još jedan problem ministar pravde je naveo to što dolazi do zastarevanja izvršenja kazni i istakao da je Ministarstvo pravde analizom utvrdilo da je za dve i po godine zastarelo 518 presuda.
Tužilac Vukèeviæ na skupu (Beta)
Cilj reformi pravosuđa je da Srbija dobije nezavisno, efikasno i pošteno pravosuđe, rekao je on i naglasio da se nezavisnost brani jedino autoritetom, kog nema bez hrabrosti i spremnosti da se donose teške odluke.

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero istakla je da da su izvršna i zakonodavna vlast te koje prave kaznenu politiku, a da je sudstvo to koje, vršeći individualizaciju, izriče sankcije.

"Da bismo dobili sudstvo koje uliva poverenje, moramo raditi na pooštravanju kaznene politike", rekla je ona i dodala da će tada doći do bolje prevencije kriminala.

Vida Petrović-Škero je rekla da pravosuđe u celini mora da preuzme odgovornost i traži hitne izmene zakona.

Vršilac dužnosti javnog tužioca Slobodan Radovanović ocenio je da kaznena politika nije pratila kretanje kriminaliteta u društvu i istakao da takva politika dovodi u pitanje svrhu kažnjavanja.

On je dodao je da je analizom rada Tužilaštva utvrđeno da ne postoji dovoljna ažurnost u radu i dodao da bi tužilaštva morala kvalitetnije da izjavljuju žalbe na presude koje su blage i time izazovu proveru sankcija.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da su krivična dela ratnih zločina najteža i da sankcije koje se izreknu za njih imaju odjek ne samo u domaćoj javnosti, već u regionu i Evropi.

"Smatram da je kaznena politika blaga i da na ovaj način šaljemo poruku da se kriminal isplati", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: