Još provera monopola Delte

Predrag Bubalo kaže da je Antimonopolska komisija utvrdila da je Delta prekoračila granicu monopola, ali da se to još proverava.

Izvor: B92

Utorak, 09.10.2007.

08:21

Default images

Prema rečima ministra trgovine i usluga, informacije Komisije o kompaniji Delta ponovo proveravaju u Vrhovnom sudu. Bubalo je u emisiji Poligraf TV B92 rekao i da Komisija za zaštitu konkurencije proverava poslovanje kompanije Salford, kako bi utvrdila da li ima monopola u njenom poslovanju.

Gostujući na Televiziji B92, ministar trgovine Predrag Bubalo nije želeo da odgovori na pitanje da li u Srbiji postoje monopoli određenih firmi, već je rekao da o tome odlučuje Komisija za zaštitu konkurencije.

On je podsetio da je Komisija utvrdila monopolski položaj kompanije Delta u trgovini, ali da se čeka da Vrhovni sud Srbije da poslednju reč u tom slučaju.

U Komisiji za zaštitu konkurencije ne očekuju skoru odluku Vrhovnog suda, ali za jesen najavljuju kraj istrage o eventualnom postojanju monopola u trgovini mlekom.

Ministar Bubalo kaže da država nema ništa sa brojnim poskupljenjima koja su Srbiju zadesila poslednjih meseci i objašnjava da se osim cena struje, gasa, nafte i naftnih derivata, saobraćajnih i nekih komunalnih usluga, cene slobodno formiraju na tržištu.

On nije želeo da odgovori da li iza nedavnih brojnih poskupljenja stoje firme sa monopolskim položajem na tržištu, što je, kako kaže Bubalo, posao Komisije za zaštitu konkurencije:

"Komisija je upravo u sada u postupku utvrđivanja monopolske pozicije, odnosno da li postoji narušavanje konkurencije kada je reč o Salfordu. Moramo sačekati izveštaj Komisije. Kada je reč o Delti, Komisija je u jednom momentu uradila istraživanje i došla je do zaključka da Delta kontroliše veći procenat nego što je to zakonom predviđeno, ali to je ponovo na preispitivanju kod Vrhovnog suda", kazao je on.

Komisija kontroliše i Salford

Komisija za zaštitu konkurencije je u toku 2006. godine radila po zahtevu Delte da im se odobri kupovina C marketa.

Komisija je utvrdila da bi grupacija Delta, koja poseduje C market, Pekabetu, Delta maksi i Tempo, time ostvarila dominantan položaj na tržištu, pre svega Beograda, što je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti konkurencije, objašnjava predsednica Komisije Dijana Marković- Bajalović.

"Zakon je stupio na snagu 24. septembra 2005. godine. Kompanija Delta je akcije kupila novembra te iste godine, znači dva meseca posle stupanja Zakona na snagu, a zahtev Komisiji je podnet tek januara naredne godine", kaže ona.

"Ono što smo mi već preduzeli jeste da smo pokrenuli prekršajni postupak upravo zbog toga što su oni sproveli koncentraciju za koju nisu imali odobrenje i za to može biti izrečena kazna od 1 do 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda", navodi ona.

"Međutim, prvostepeni prekršajni sud je naš zahtev odbio sa obrazloženjem da zakon nije bio stupio na snagu, na šta smo se mi, naravno, žalili", kaže ona.

I dalje se čeka na odluku Upravnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije koje je, prema rečima predsednice Komisije, pretrpano predmetima, te se njihovo odlučivanje u slučaju Delta ne očekuje uskoro.

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije ističe da, čak i kad bi Vrhovni sud doneo presudu u korist Komisije, prema sadašnjem zakonu, Delta bi bila samo novčano kažnjena i ne bi mogla da bude naterana na prodaju dela imovine ili akcija.

Pod lupom Komisije za zaštitu konkurencije trenutno je Salford sa svojim mlekarama. Osnovna pretpostavka je, kaže Dijana Marković- Bajalović, da na velikoj razlici između niske otkupne i visoke prodajne cene mlekare Salforda ostvaruju visok profit:

"I sam Salford, odnosno mlekare u njegovom sastavu, na njihovim sajtovima možete da nađete podatke o količinama mleka koje oni otkupljuju i prerađuju, a koji u stvari indikuju da imaju dominantan položaj na srpskom tržištu", kaže ona.

"Naravno, mi to moramo da utvrdimo i da se zatim pozabavimo ponašajem u mlekarama Salforda u odnosu prema proizvođačima mleka i trgovcima na malo", kaže ona.

Prokopijević: Nedostatak zakona

Miroslav Prokopijević, iz Centra za slobodno tržište, kaže da je Zakon o zaštiti konkurencije u Srbiji daleko od idealnog, ali da ima mogućnost da kažnjava firme koje zahvataju više od dozvoljenih 40 odsto tržišta.

"Nedostatak Zakona, gde bi velike firme mogle da se izvuku, jeste što tamo piše da su firme od posebnog društvenog značaja izuzete iz tog zakona", navodi on.

"Pošto mi sve moguće proglašavamo firmama od posebnog društvenog značaja, moguće je da se te firme na taj način izuzmu i spase kažnjavanja", smatra on.

"Taj zakon je donet pre dve godine, međutim, ništa se, naravno, ne radi. Zašto? Zato što te firme koje imaju veliko učešće na tržištu plaćaju političare i njihove stranke", kaže Prokopijević.

Inače, u zemljama EU kazne za ove prekršaje izriče Evropska komisija, a Sud pravde donosi konačnu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: