"Za neonaciste nulta tolerancija"

Za sprečavanje nacizma nužna ozbiljna politička borba i rad na razvijanju svesti šta ta ideologija znači i kakvu opasnost nosi.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

16:22

Default images

Prema ekstremističkim grupama koje pozivaju i zagovaraju ukidanje ili narušavanje ljudskih prava drugih treba da se primenjuje princip nulte tolerancije, upozoraju stručnjaci. Nažalost, u Srbiji ne postoji zakonski okvir koji bi definisao diskriminaciju i ekstremizam, kaže za B92 Saša Gajin iz Centra za unapređenje pravnih studija.

Istovremeno, profesor Ljubiša Rajić upozorava da je vreme romantičkog nacionalizma prošlo i da ne postoji dobar nacionalizam. On kaže da su grupe poput Nacionalnog stroja uvek relativno male, ali da se prva opasnost krije negde drugde.

"Problem je u tome što se njima ne opire vlast koja je dužna to da čini i što imaju prećutnu podršku narodnjačkih stranaka koje veliki blok u skupštini i imaju prećutnu podršku SRS, SPS se nije pobunio, dakle svih onih koji su u svoje vreme direktno vodili rat i bavili se etničkim čišćenjem i mnogo čim drugim ili oni koji su ih prećutno u tome podržavali. U tome se krije prava opasnost, tek kada se povede politička borba protiv njih, može nešto da se učini", kaže Rajić za B92..

Profesor smatra da se od vremena nacističke Nemačke ne može govoriti o dobrom ili lošem nacionalizmu.

Saša Gajin preciznije definiše ekstremističke grupe kao najteži oblik diskriminacije koja drugim grupama koje smatra nižim ukida neka ili sva ljudska prva.

"Na žalost, kod nas ne postoji opšti zakon kojim bi bilo zabranjena diskriminacija. Kada bi on bio usvojen, svako bi mogao da pročita da se nacisti i druge radikalne organizacije, njihovo organizovanje, delovanje i širenje ideja može smatrati kao najteži oblik diskriminacije", kaže Gajin.

"Iako ukida ljudska prava drugima i demokratske vrednosti, ekstremizam često zloupotrebljava i krije se iza demokratskih prava i slobode govora", kaže Gajin. I vođa Nacionalog Stoja Goran Davidović najavio je da će se ukoliko mu Vrhovni sud ne usvoji žalbu tužiti sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Ne možete širiti nacističke ideje i zaklanjati se iza člana 10 Evropske konvencije koja garantuje slobodu govora. Govor mržnje nije po samoj sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava slobodan govor. To nije pravno zaštićen govor", kaže Gajin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: