EU razmatra preuzimanje misije

Brisel sve ozbiljnije razmatra mogućnost da njena misija zameni UNMIK i pre kraja pregovora o statusu Kosova.

Izvor: B92

Subota, 06.10.2007.

10:20

Default images

Evropska unija je početkom godine bila čvrsta u stavu da bez nove rezolucije Saveta bezbednosti i definisanja statusa pokrajine prema Ahtisarijevom planu, misija Unije ne može otići na Kosovo i imati valjan mandat.

Nakon što je pregovaračka trojka preuzela posredničku ulogu, a Ahtisarijev plan sklonjen sa stola, Evropa, prema neimenovanim diplomatskim izvorima, ozbiljno razmišlja da pošalje misiju na Kosovo pre konačne odluke o statusu, poštujući Rezoluciju 1244.

Član Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva odbrane Goran Svilanović smatra da je Evropska unija svesna osetljivosti problema rešavanja statusa Kosova i da će ona nastojati da proces vodi tako da ne dođe do neke destabilizacije.

"Lopta je u rukama EU i tu sada dolazimo u situaciju – SAD žele da požure stvar, Rusija je do sada veoma čvrsto podržavala Beograd, očekujem da se taj stav neće menjati, ako to znači produženje ovog procesa onda produženje ovog procesa. EU u stvari dolazi u situaciju da ona želi da ovaj proces učini održivim, ali da ne traje predugo i zato će Išinger probati da sa sagovornicima dođe do nekog dokumenta koji bi mogao da bude predočen kao zajednički i kao suštinski", kaže Svilanović.

Prema oceni lidera srpske liste za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića, Unija će uskoro morati da razradi modalitete preuzimanja misije na Kosovu, čak iako u Savetu bezbednosti ne bude doneta rezolucija kojom se to reguliše:

"Mislim da EU mora ozbiljno da razmisli o tome kako da uvede svoju misiju, da ne naruši teritorijalni integritet i Rezoluciji 1244 u njenom glavnom delu i tako zameni prilično neuspešnu misiju koja ne postoji u poslednje tri godine. 17. marta 2004. godine ova misija urušila totalno i ona od tada samo životari.”

Državni sekretar za Kosovu i Metohiju Dušan Proroković izjavio je da buduća misija Evropske unije na Kosovu nije garant bezbednsoti u pokrajini.

“Slažem se da je postojeća misija kolabirala, da ima puno problema u svom dnevnom funkcionisanju, ali kakav nam je garant da će buduća misija biti operativnija, funkcionalnija i bolja kada će biti sedam ili osam puta manja od misije UNMIK-a, kada će imati mnogo manje ljudi koji će biti uposleni i mnogo manje ingerencija. Ne postoji bilo kakva garancija da će misija EU raditi svoj posao na bolji način", kaže Proroković.

Evropska misiija na Kosovu bila bi najveća u dosadašnjoj istoriji Unije. Prema nezvaničnim informacijama, EU planira da na Kosovo pošalje 1.800 ljudi, od toga 1.400 policajaca.

Na Kosovu se trenutno nalazi približno 18.000 vojnika Kfora i 10.000 pripadnika UNMIK-a.

Ardaun: Nema čarobnog štapa za Kosovo

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Patrik Arduan rekao je danas u Budimpešti da niko nije izmislio čarobni štap koji bi rešio problem Kosova, ali da će trupe KFOR-a ostati u pokrajini koliko god to bude potrebno.

"Nećemo dozvoliti da se vrati nasilje u Pokrajinu. Podržaćemo svaki dogovor Beograda i Prištine i pregovaračke trojke, ali nećemo podržati rešenja koja nisu u skladu sa demokratskim vrednostima", rekao je Arduan.

Ardaun je učestvovao u raspravi o bezbednosti zapadnog Balkana koja se danas u okviru "Vikenda NATO partnerstva" održava u Mađarskoj.

"Vikend NATO partnerstva" okupio je oko 200 mladih iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Rumunije, Slovačke i Mađarske, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: