"Izveštaj Del Ponte, pa odluka EK"

Odluka o datumu parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU biće doneta 15. oktobra, pišu Novosti

Izvor: B92

Petak, 05.10.2007.

09:15

Default images

Kako saznaju beogradske Večernje novosti u Evropskoj komisiji u Briselu, odluka će biti doneta pošto glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte podnese izveštaj ministrima spoljnih poslova Evropske unije u Luksemburgu.

Sagovornici Večernjih novosti naveli su da konačnu reč o parafiranju i dalje ima komesar za proširenje Oli Ren, a tačan datum potpisa Sporazuma zavisiće i od brzine tehničke procedure u Komitetu za zapadni Balkan Saveta EU.

Kako se dodaje, o terminu konačnog potpisivanja Sporazuma postoje razlike u stavovima Evropske komisije i Saveta EU.

"Prvi spominju januar i februar, a drugi april i maj. Komesar Ren je izdao naređenje svim službama koje rade na neophodnoj proceduri za potpisivanje Sporazuma da maksimalno ubrzaju rad. Međutim, u zemljama članicama EU uzdržani su u prognozama o brzini potpisivanja Sporazuma", prenosi beogradski list.

Izvori Novosti tvrde da su u Briselu uvereni da procedura između parafiranja Sporazuma i njegovog potpisivanja neće "trpeti nikakve zastoje zbog nivoa saradnje sa Haškim tribunalom, ali da potpisa neće biti sve dok se (Ratko) Mladić ne nađe u Hagu ili Srbija ne dokaže da se on ne nalazi na njenoj teritoriji".

"Velika Britanija, Holandija, Belgija i Danska su jasno stavile do znanja da neće dati pristanak za potpisivanje Sporazuma bez Mladića u Hagu i da neće pristati na tzv. hrvatski scenario, kada je Zagreb počeo pregovore o članstvu dok je Ante Gotovina još bio na slobodi", rekao je za Večernje novosti diplomata iz jedne od članica EU.

Kacin: Bez izručenja optuženih nema Sporazuma

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji neće biti dok Srbija ne izruči preostale haške optuženike.

Slovenački poslanik je danas u Ljubljani izjavio da očekuje da će Evropski parlament, na plenarnom zasedanju, koje će održati krajem ovog meseca, usvojiti izveštaj o napretku Srbije, ali da taj izveštaj neće, od strane EU, biti potpisan, sve dok Srbija ne ispuni i preostale uslove, odnosno ne izruči haške optuženike i time dobije pozitivnu političku ocenu.

Kacin je rekao i da Srbija, kao najveća država u regiji, ima sve uslove da ispuni postavljene kriterijume i uskladi zakonodavstvo sa EU, kao i da bi mogla da postane generator regije, ali onda kada se probudi.

Osvrnuvši se na nedavno pismo, koje je slovenački premijer Janez Janša poslao predsedniku Evropske komisije, Kacin kaže da to pismo nije poslato i Evropskom parlamentu, koji bi sigurno imao niz primedbi na stav da Srbija treba da dobije status kandidata za EU i bez ispunjavanja uslova potpune saradnje sa haškim sudom.

Kacin je Janšino pismo ocenio kao preuranjeno, poslato za vreme još uvek portugalskog predsedavanja. Dodao je i da je nerealno očekivati da bi Srbija mogla da dobije status kandidata do kraja slovenačkog predsedavanja EU, kao i da bi slovenačka vlada morala da bude svesna odgovornosti u slučaju da se ne ispune očekivanja nastala zaradi obećanja ili inicijativa koje je pokrenula.

Kacin je podsetio i da bi tri države Zapadnog Balkana, uskoro mogle potpisati sporazum sa EU: Crna Gora već sredinom meseca, ukoliko se u međuvremenu obezbedi prevod sporazuma na bugarski i rumunski jezik, BiH, ukoliko sprovede reformu policije i Srbija, ukoliko izruči haške optuženike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: