Rezervisiti prekinuli blokadu

Vojni rezevisti koji protestuju zbog neisplaćenih ratnih dnevnica iz 1999, prekinuli su blokadu magistralnog puta Niš-Priština.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.10.2007.

12:23

Default images

Oni su se povukli u zgradu Skupštine opštine Kuršumlija, gde će nastaviti protest. Predsednik štrajkačkog odbora Dejan Milošević rekao je Beti da će rezervisti već u toku sledeće nedelje organizovano doći u Beograd i protest nastaviti ispred Vlade Srbije, gde će zatražiti da im se isplate "sporne ratne dnevnice".

On je najavio da će rezervisti ostati i noćas u zgradi Opštine Kuršumlija, gde će nastaviti akciju prikupljanja potrebne dokumentacije za kolektivnu tužbu protiv države koju planiraju da podnesu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Blokada puta protekla je bez incidenata. Rezervistima, kojih je bilo nekoliko hiljada, iz Prokuplja, Blaca i Kuršumlije, pridružili su se rezervisti iz Niša i Leskovca, rezervisti su krenuli iz centra Kuršumlije prema magistralnom putu Niš-Priština, sa traktorom na čelu kolone i srpskom zastavom.

Vojne rezerviste je dočekao kordon od oko 200 policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija, ali su demonstranti ipak, nakon kraćeg "ubeđivanja" sa predstavnicima policije, uspeli da blokiraju put prema Prištini. Saobraćaj je zaustavljen u oba pravca, a incidenata nije bilo.

Rezervisti su još jednom iskazali svoje ogorčenje:

94 dana na Kosovu, nisam naplatio, imam 4 dece, mobilisan od prvog do poslednjeg dana.

Boli me što sam bio sa bratom tamo u ratu, a drugi su naplatili, ja nisam jednak pred zakonom.

Borim zbog pravde i zbog mojih drugova koji su poginuli. Da li je moguće da su poginuli za odbranu otadžbine ili da sudije napune džepove?

Dejan Milošević, predsednik štrajkačkog odbora, poručio je da će ići u Beograd ispred Skupštine, kao i da spremaju kolektivnu tužbu: "Pošto nemamo pravnu državu, obratićemo se Strazburu."

"Ukoliko ne ispune obećanje i ne obrate nam se danas, mi ćemo u ponedeljak u još većem broju doći i blokirati put Niš-Skoplje", rekli su predstavnici štrajkačkog odbora.

Zbog blokade, policija je preusmeravala putnički saobraćaj na lokalne puteve, dok su teretna vozila morala da sačekaju završetak protesta, zbog čega se stvorila duga kolona. Propuštana su samo kola hitne pomoći.

Na potezu Vrhovni sud

Posle kontrole u Ministarstvu odbrane i Ministarstvu pravde, za slučaj isplate ratnih dnevnica sada je nadležan Vrhovni sud Srbije.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je izveštaj Nadzornom odboru Vrhovnog suda radi kontrole stručnosti rada i savesnosti sudija, koji su postupali u većem broju parničnih predmeta u slučaju isplate dnevnica za vojne rezerviste, učesnike rata na Kosovu 1999. godine.

U skladu sa svojim nadležnostima, Ministarstvo pravde obavilo je nadzor u Okružnom sudu u Prokuplju i opštinskim sudovima u Prokuplju i Kuršumliji. U saopštenju Ministarstva ne kaže se, međutim, kakav je zaključak tog nadzora.

Portparolka Vrhovnog suda Vesna Dabić za B92 je danas mogla samo da potvrdi da je predmet stigao i da će ga Nadzorni odbor razmatrati po hitnom postupku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: