Oslobađanje monaha i nova hapšenja

Hunta u Mjanmaru noćas oslobodila 80 budističkih monaha, usledila nova hapšenja protivnika režima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.10.2007.

09:55

Default images

Jedan od oslobođenih, neimenovan i 20 godina star monah, potvrdio je da su on i ostali monasi oslobođeni posle ponoći i prebačeni iz zatvora u manastir u Jangonu. Navodi se da je tokom noći u Jangonu bilo novih hapšenja, ali zapadne agencije ne navode detalje tih hapšenja.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava osudio je obračun vojnih vlasti u Mjanmaru sa učesnicima demonstracija u toj državi.

Savet s 47 članica usvojio je na vanrednoj sednici u Ženevi rezoluciju kojom "oštro osuđuje nastavak nasilnog obračuna sa učesnicima mirnih demonstracija u Mjanmaru, uključujući premlaćivanja, ubistva, proizvoljna pritvaranja i nestanke".

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava u Mjanmaru Paulo Seržio Pinjejru izjavio je da je spreman da predvodi istragu i podnese izveštaj Savetu o situaciji u bivšoj Burmi.

Rezolucija, koju su predložile države EU, usvojena je posle niza razgovora, a učesnici su čuli i direktno svedočenje švedskog diplomate koji je prošlog meseca posetio Mjanmar.

Komesar UN za ljudska prava Luiz Arbur izjavila je ranije da vlasti Mjanmara moraju da odgovaraju za "užasno" ponašanje prema demonstrantima. "Vlasti Mjanmara ne treba više da očekuju da će ih samoizolacija zaštiti od odgovornosti", rekla je ona.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Mjanmar Ibrahim Gambari napustio je juče Mjanmar ne pominjući ni rečju razgovore koje je u Jangonu imao s liderom vojne hunte Tanom Šveom i liderkom opozicije Aung San Su Ći, koja je u kućnom pritivoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: