Uskoro džamija u Subotici

Izgradnja džamije u Subotici započeta je pre oko godinu dana i očekuje se da molitveni deo bude završen do kraja ove godine.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2007.

16:31

Default images

"Treba nam džamija jer smo prerasli objekte gde trenutno imamo mise, izgradnja će zavisiti od priliva sredstava", kaže Bajazit Ničević, subotički muftija. Destak hiljada muslimana iz Subotice i okoline će, do završetka gradnje dzamije, i dalje koristiti prostorije koje su iznajmljene i adptirane za potrebe verskih obreda.

U sličnoj situaciji, ali bez većih izgleda da dobiju svoju džamiju, nalaze se i muslimani iz ostalih vojvođanskih gradova.

Uprkos činjenici da je islamska zajednica iz Novog Sada još početkom devedesetih od gradskih vlasti zatražila prostor za izgradnju islamskog verskog centra, sa tom inicijativom nije se daleko odmaklo.

Novosadski muslimani za verske obrede koriste adaptirane prostorije, a uprkos činjenici da imaju saglasnost da grade svoj verski centar, zbog nerešenih vlasničkih odnosa nad zemljistem gde bi objekat trebalo da bude napravljen, ne mogu da počnu da ga grade.

Dok se ovo pitanje ne reši, novosadski muslimani će i dalje morati da koriste adaptirane prostorije za svoje verske obrede.

Osim u Novom Sadu i Subotici, gde živi i najveći broj vođvođanskih muslimana, islamski vernici imaju molitvene domove i u Beočinu, Velikom Ritu i Zrenjaninu. U svim ovim mestima se, iako nemaju džamije, svakodnevno obavljaju verski obredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: