Savet za demografsku politiku

Srbija treba do kraja oktobra da dobije Savet za demografsku politiku, zadužen za borbu protiv odumiranja stanovništva.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2007.

08:02

Default images

Načini te borbe biće određeni na šest javnih rasprava, a prva je održana juče u Beogradu. Svaki šesti građanin Srbije ima više od 65 godina, a priraštaj mladih je sve manji. Manje mladih znači da ima manje onih koji će raditi i plaćati porez, budžet će biti opterećen izdacima za socijalno osiguranje, a na vlasti će biti opcije koje sprovode konzervativnu politiku, rekao je Božidar Đelić.

Država do sada nije imala nikakvu ulogu u stvaranju populacione politike i sve odluke su donete kao odraz dnevne politike, kaže vicepermijer.

"S jedne strane, imamo neke koji vide samo mogućnosti da se naše sestre Srpkinje vrate na ognjišta i da izvole izvršiti patriotski zadatak. To nije tema za najretrogradnije slojeve društva. Postoji i stav da se država ne sme mešati u takvu odluku jer nema intimnije odluke od one da se postane roditelj", kaže Đelić.

Natalitet u Srbiji je 30 odsto manji od potrebnog za obnavljanje stanovništva. Svaki šesti stanovnik ima više od 65 godina, a očekuje se da će 2025. svaki treći stanovnik biti stariji od 65. Mladih između 16 i 24 godine sada je oko 16 odsto.

Srbija je samo jedna od zemalja koja ima problem starenja stanovništva. U Evropskoj uniji, Francuska ima najveći priraštaj, ali to neće dugo biti tako, pa će država morati da preduzme neke mere, kaže Alan Paran iz Nacionalnog instituta za demografske studije iz Pariza.

"Porodice koje nemaju prave uslove za život oklevaju da rađaju decu. Zato politika prema porodici mora biti vođena uporedo s politikom zapošljavanja. Mora se povesti računa i o politici imigracije, s čim Francuska ima iskustva. U sve to mora biti uključena politika penzionisanja. Francuska u svemu tome ima izgrađen odgovoran odnos", rekao je Paran.

Savet za demografsku politiku moraće da donese zakone, a Vlada mora da obezbedi viši standard života, ocenjeno je na skupu.

Demografi su predložili nekoliko mera, kao što su jednokratna isplata dečjih dodataka, isplata cele plate ženama na trudničkom bolovanju, programi veštačke oplodnje i olakšavanje mladima da dođu do prvog stana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: