Evropski parlament o vizama

Odbor Evropskog parlamenta za spoljne poslove danas raspravlja o sporazumima o viznim olakšicama.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2007.

07:43

Default images

Sporazum se, pre svega, odnosi na vize za kraći boravak, a izvestioci za države Zapadnog Balkana, među njima poslanik iz Slovenije Jelko Kacin, zadužen za Srbiju, za Odbor Evropskog parlamenta za slobode državljana, pravosuđe i unutrašnje poslove, pripremili su stavove o sporazumima o kojima će na današnjoj sednici poslanici Odbora za spoljnu politiku i glasati.

Jelko Kacin je najavio govor, u kom se navodi da se podržava inicijativa oslobađanja, do sada striktnog, viznog režima EU država Zapadnog Balkana, što je korak ka ukidanju viza, u bližoj budućnosti.

"Vizni režim je ugušio socijalni, kulturni, intelektualni i ekonomski razvoj i time izolovao i osamio stanovnike i dao im osećaj da u EU nisu poželjni", zapisao je Kacin, koji naglašava da je žalosno što vizni režim nije ostvario osnovni cilj jer su kriminalci, u svakom slučaju, našli način da pređu granice, dok su državljani morali da se suočavaju s visokim troškovima, nepreglednim redovima i birokratskim barijerama kada su hteli da dobiju vizu.

Upravo zbog toga Kacin očekuje da će pretpristupni instrument pomoći regiji da se bori protiv organizovanog kriminala, a da će finansijska i tehnička pomoć EU za te države značiti dodatnu snagu, koja će im pomoći da, u što kraćem roku, ispune sve zahteve potrebne za ukidanje viznog režima i slobodno kretanje osoba.

Očekuje se da će Odbor Evropskog parlamenta danas izglasati pomenute sporazume i da će ih Evropski parlament usvojiti već na oktobarskom plenarnom zasedanju.

Jeremić: Podrška Slovenije veoma važna

Nedavno pismo premijera Slovenije Janeza Janše predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu, u kom se založio za to da Srbija što pre postane kandidatkinja za članstvo u EU, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je kao veoma važno.

"Priča o tome da Srbija odmah treba da dobije status kandidatkinje za članstvo u EU je priča koju smo mi kao Vlada lansirali krajem avgusta, tokom mog nastupa na strateškom forumu u Bledu. To je tada doživljeno kao prilično politički kontroverzna, ekstravagantna ideja, ali mi je drago da su krenule prve pozitivne reakcije. Prvo, od Romana Prodija, premijera Italije, a sada i od Janše, što ima posebnu težinu jer Slovenija počinje da predsedava EU 1. januara", rekao je Jeremić u Poligrafu B92.

Jeremić je ponovio da su pitanja Kosova i evropskog puta Srbije dva odvojena pitanja.

"Kosovo i EU odvojena pitanja"

Savetnica potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije Ksenija Milivojević izjavila je danas da su pitanja rešavanja statusa Kosova i ulaska zemlje u Evropsku uniju odvojena i da ih ne treba povezivati.

Ksenija Milivojević kaže da je status Kosova najvažnije nacionalno pitanje, ali da nije zadovoljna zbog činjenice da se u javnosti ono u velikoj meri povezuje sa ulaskom u EU.

Povodom predloga premijera Italije Romana Prodija i Slovenije Janeza Janše da bi Srbiji trebalo što pre dati status kandidata za EU, ona je ocenila da oba pisma mogu imati pozitivne efekte i da pojedine članice EU pokazuju interes i nude konkretna rešenja za ubrzavanje procesa evropske integracije Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: