Problemi oko izvoza šljivovice

Predstavnici Evropske unije odlučili su da se ne uvlače u još jedan slovenski spor, ovog puta oko šljivovice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2007.

14:21

Default images

Naime, nedoumice oko toga čije je nacionalno piće šljivovica za Evropu ne postoji, već je odlučeno da se sertifikati za ovu rakiju izdaju sa nacionalnim predznakom. Tokom prošlonedeljnih pregovora predstavnika Srbije i Evropske komisije u Beogradu postignut je dogovor da se iz Srbije na tržište Evropske unije izvozi "srpska šljivovica".

Integracija u Evropsku uniju podrazumeva prethodno rešavanje mnogobrojnih pitanja, pa tako i sertifikacije robe koja će iz Srbije moći da bude plasirana na tržište zemalja Unije.

U okviru pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, predstavnici Evropske komisije u Beogradu razgovarali su o međusobnom priznavanju alkoholnih pića po geografskom poreklu.

Savetnica u Ministarstvu poljoprivrede Milica Stanojević navodi da je usvojen predlog da rakija od šljive iz Srbije na evropskom tržištu ubuduće nosi naziv "srpska šljivovica".

"Shodno novim zakonima EU došli smo do kompromisa da se prizna srpska šljivovica, a da se Česima istovremeno oduzme pravo da proizvode šljivovicu, već će se i njihovom nazivu dodati prefiks češka ili naziv pokrajine u Češkoj", kaže ona.

Srbija je tražila i da joj se odobre sertifikati za nekoliko vrsta komovica, travarica, lincura, kao i šumadijski čaj, odnosno kuvanu rakiju. Srbija za sada neće moći da prisvoji vinjak koji zbog sličnog sastava kao konjak mora prethodno da dobije priznanje Francuske.

Proizvođači alkoholnih pića u Srbiji pozdravljaju ovakav potez države. Generalni direktor zemunskog preduzeća za proizvodnju vina i drugih napitaka NAVIP Slobodan Lukić smatra da će sertifikacija koristiti ovom, kako kaže, najvećem izvozniku vina i rakije iz Srbije.

"Dva tipa proizvoda, to je šljivovica i to je vino. Sve drugo je jako teško za izvoz. Šljivovicu, taj drugi segment koji je jako bitan za naše poslovanje, mi izvozimo kao srpsku šljivovicu, kao NAVIP-ovu šljivovicu i ona vrlo lepo nalazi svoje potrošače i u Evropi i u Kanadi i u Americi i svuda gde ima većim delom naših ljudi", kaže on.

Odgovor Evropske unije na predloge za zaštitu imena srpskih rakija mogao bi da stigne do kraja godine. Posle toga će potrošači u Evropskoj uniji znati odakle dolazi rakija koju kupuju i oni će biti ti koji će proceniti čija je šljivovica najbolja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: