Janukovič već proglašava pobedu

Predsednik ukrajinske vlade i lider Partije regiona Viktor Janukovič izjavio je danas da je njegova partija pobedila na izborima.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 01.10.2007.

10:16

Default images

Istovremeno, njegovi politički protivnici predsednik Viktor Juščenko i bivša premijerka Julija Timošenko izražavaju sumnju u falsifikovanje rezultata na jugu i istoku zemlje, tradicionalnom uporištu Janukoviča.

"Mi smo pobedili i ja sam uveren da ćemo i ovog puta mi formirati vladu", rekao je Janukovič, lider Partije regiona pred nekoliko hiljada pristalica okupljenih na mitingu na centralnom Trgu nezavisnosti u Kijevu, izražavajući spremnost da "ostvareni rezultat bude zaštićen".

Janukovič je, obraćajući se na ruskom jeziku, najavio formiranje vlade nacionalnog jedinstva i narodnog poverenja, koju će predvoditi njegova partija.

Prema rezultatima na osnovu obrađenih 88,04 odsto izbornog materijala, Partija regiona vodi sa oko 33,28 odsto osvojenih glasova, na drugom mestu je blok Timošenkove sa 32,42 odsto, a na trećem blok Naša Ukrajina - Narodna samoodbrana koji podržava Juščenka sa 14,64 odsto glasova birača.

Prema tim podacima, u Vrhovnu radu ućiće i predstavnici Komunističke partije (sa 5,29 osvojenih glasova), blok bivšeg predsednika skupštine Vladimira Litvina (3,99) a i dalje je nešto iznad granice cenzusa Socijalistička partija Aleksandra Moroza (sa 3,03 odsto).

Sadašnji rezultati uglavnom stižu iz istočnih delova zemlje i sve je veći broj glasova za Partiju regiona i komuniste, a lideri "narandžastih" Juščenko i Timošenkova traže od Centralne izborne komisije i tužilaštva da se razjasni zašto kasne izborni rezultati iz tih oblasti - Donjeckoj, Luganskoj i Odeskoj, kao i sa Krima.

Timošenkova tvrdi da u tim oblastima Partija regiona "pokušava da falsifikuje izborne rezultate" kako bi "u skupštinu dovela svog vazala - Socijalističku partiju", koja je na granici cenzusa.

Šef posmatračke misije OEBS-a Toun Tinsgard izjavila je na konferenciji za novinare da su izbori većim delom odgovarali zahtevima Organizacije i Saveta Evrope, da su bili "otvoreni i održani u konkurentskoj klimi".

Predstavnica Evropske komisije Kristijana Homan je u Briselu pozdravila visok odziv i izrazila očekivanje da će u što skorije vreme biti formirana stabilna vlada sa kojom će Evropa nastaviti saradnju.

Prevremeni izbori raspisani su u Ukrajini kako bi se okončala politička kriza u zemlji, izazvana neslaganjima snaga lojalnih Janukoviču i pristalica Juščenka.

Gubitnik na izborima je, prema ocenama ukrajinskiih analitičara, Viktor Juščenko, čija je partija dobila manje glasova nego prošle godine. Da bi ostao na vlasti, on će morati da formira koaliciju s Julijom Timošenko, koja je nekada bila njegov najbliži saradnik, a potom i najveći krtitičar.

Julija Timošenko je smenjena sa premijerskog mesta samo sedam meseci posle pobede demokratskog bloka u narandžastoj revoluciji.

"Mislim da ćemo ovog puta biti u stanju da pokažemo visok nivo u formiranju koalicije demokratskih snaga u Parlamentu. To znači da će za nedelju-dve kada Izborna komisija objavi konačne rezultate, koalicija biti formirana", kaže Julija Timošenko.

Izbore je raspisao predsednik Juščenko u pokušaju da "zaustavi uzurpaciju vlasti premijera Janukoviča".

Dve stranke su bile primorane na kohabitaciju za koju se ispostavilo da je samo blokirala državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: