Svedok: Sestru mi ubila OVK

Svedok optužbe Šaban Baljaj kaže da su mu pripadnici OVK ubili sestru, ali da optuženi Haradinaj i Idriz Baljaj nisu odgovrni za to.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2007.

21:49

Default images

Ramuš Haradinaj, u to vreme vođa OVK u dečanskom kraju i njemu podređeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj optuženi su za zločine nad Albancima, Srbima i Romima od marta do septembra 1998. u okolini Dečana. Šaban Baljaj, koji je i sam bio vođa OVK u njegovom rodnom selu Streoc, opisao je da je njegova sestra Sanije 12. avgusta 1998. krenula u Peć da kupi mobilni telefon, zajedno sa dva rođaka.

"Dao sam sestri 2.700 nemačkih maraka, toliko je tada koštao mobilni telefon i ona je krenula... Nikada je više nisam video živu", rekao je Baljaj.

Kada mu se sestra nije vratila tog dana, Baljaj je od rođaka saznao da su je zaustavili i odveli pripadnici OVK iz familije Krasnići sa kojima je bio i Idriz Gaši, za koga se kasnije ispostavilo da ju je ubio.

Jedan od Krasnićija rekao mu je da je Sanije "odvedena u Glođane", gde je bio štab Haradinaja, ali mu svedok nije poverovao zato što je, po sopstvenim rečima, znao da "u Glođanima nije bilo zločina", premda je neuspešno pokušao da sa Haradinajem stupi u kontakt.

Baljaj je rekao da je od oficira OVK u selu Barani posle četiri ili pet dana saznao da mu je sestra ubijena. Jedan od vođa vojne policije OVK Cuf Krasnići potvrdio mu je da je ispitivao njegovu sestru, koja je bila privedena zbog sumnje da je sarađivala sa srpskim vlastima zato što je u njenom adresaru pronađeno ime jednog Srbina.

"Ona je do rata imala turističku agenciju u Peći i naravno da je radila i sa Srbima i imala zapisana njihova imena... Krasnići mi je rekao da je naredio da Sanije bude puštena, ali da je sve vreme prisutan bio i Idriz Gaši, koji je video i novac u njenoj tašni", izjavio je svedok.

Po Baljajevim rečima, Haradinaj je zatim došao u njegovu kuću, dok je on bio odsutan, da izjavi saučešće. "Bilo mi je drago što je komandant došao da nam izjavi saučešće. Ja sam uvek tvrdio da on nije imao nikakve veze sa smrću moje sestre",

Svedok je rekao i da je od Meta Krasnićija saznao da je njegova sestra bila sahranjena u selu Dubravica, ali da su pripadnici OVK zatim njeno telo uklonili.

Baljaj je kazao da mu je Krasnići rekao da su to učinili Gaši i "Togeri" u "Togerijevom" džipu, a da je kasnije sazao da je "Togeri" (Poručnik, na albanskom jeziku) bio nadimak Idriza Baljaja.

"Idriz Baljaj nema nikakve veze sa ubistvom moje sestre... Met Krasnići mi je rekao da je Togeri telo odneo svojim džipom, ali ja to nisam verovao, niti sada verujem", posvedočio je Baljaj.

Prema optužnici, Idriz Baljaj bio je zapovednik "crnih orlova", specijalne jedinice koju je formirao Haradinaj, čiji su pripadnici često odvodili Albance koje su smatrali nelojalnima, a koji su kasnije pronalaženi mrtvi.

Predsedavajući sudija Alfons Ori dva puta je, tokom svedočenja, upozorio Baljaja da ne gleda u optužene, kojima je uputio isto upozorenje.

Baljaj je precizirao da je telo njegove sestre porodici predato tek u julu ove godine.

Posmrtni ostaci Sanije Baljaj pronađeni su, među četrdesetak tela, u septembru 1998. kod Radonjićkog jezera, nedaleko od štaba Haradinaja u Glođanima, ali su tek nedavno identifikovani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: