Jeremić: Prvi put direktno

Zvaničnici Srbije i kosovski Albanci prvi put u Njujorku jedni drugima direktno postavljali pitanja o statusu Kosova, kaže Vuk Jeremić

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.10.2007.

17:14

Default images

To je, prema oceni ministra inostranih poslova Srbije, veliki napredak u pregovorima.On dodaje da je veoma pozitivan ishod prošlonedeljnih razgovora i to što su evropski partneri uspeli da ubede Sjedinjene Američke Države da ozbiljnije podrže pregovore.

U misiji EU-a u Njujorku na stolu se prvi put našao i predlog Beograda o širokoj autonomiji za Albance sa Kosova. Za razliku od pregovora koje je vodio Marti Ahtisari, dve strane su u direktnim razgovorima govorile o tom predlogu:

"Ja sam konkretno postavio nekoliko pitanja premijeru Čekuu jer, po meni, u njegovom je izlaganju bilo nekih nelogičnosti. Kasnije se gospodin Suroi obratio s jednim svojim gledanjem na stvar, pa je naša strana odgovorila na to što je on rekao. Mogu da kažem da je proces konačno kanalisan tako da se razgovara o onom o čemu smo mi hteli da razgovaramo od samog početka", kaže Jeremić.

Uoči razgovora, tokom 40 bilateralnih susreta s partnerima iz celog sveta, delegacija Srbije pozivala je da se, umesto ohrabrivanja težnji ka nezavisnosti, da puna podrška pregovorima, kaže Jeremic i dodaje da je veoma zadovoljan što je sličan stav preovladao i u Kontakt grupi.

"Mogu da kažem da smo na gotovo svim tim sastancima naišli na visok stepen razumevanja i da na kraju krajeva, kada se Kontakt grupa dan pre direktnih pregovora našla u Njujorku, da je bio jedan izuzetno veliki pritisak na SAD da u vremenu pred nama promene javan nastup koji je imao za rezultat potpuno obeshrabrenje procesa", dodaje on.

Šef diplomatije Srbije kaže da je važno i to što je odbačeno nasilje ili pretnja nasiljem u nastavku procesa jer se upravo na tim pretnjama dobrim delom zasnivala teza o neophodnosti hitnog rešenja za kosovo.

Sledeća runda pregovora, zakazana za 14. oktobar u Briselu, biće duža i sadržajnija, veruje Jeremić. To će biti prilika da timovi Beograda I Prištine nastave razgovor o podeli nadležnosti na Kosovu, gde će srpski tim biti spreman na ustupke u svim oblastima osim u onim koje su direktno vezane za suverenitet države.

Koštunica: Stav Rusije od sudbinskog značaja

Vojislav Koštunica i Vladimir Putin (Arhiv)
Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da je stav Rusije po pitanju Kosova od "sudbinskog značaja" za Srbiju i poručio da će srpski narod "umeti da pamti i znati da poštuje" tu podršku.

"Neprocenjiv, sudbinski značaj za Srbiju ima nepokolebljiv, načelan stav predsednika (Vladimira) Putina da se pitanje srpske pokrajine Kosova i Metohije ne može rešavati jednostrano, mimo Saveta bezbednosti UN, protivno Povelji UN, Rezoluciji 1244 i Završnom dokumentu iz Helsinkija", istakao je Koštunica, a saopštila Demokratska stranka Srbije.

Koštunica koji je i lider DSS-a, naveo je to u poruci koja je pročitana na Osmom kongresu stranke Jedinstvena Rusija.

"Zahvaljujući principijelnom stavu Rusije i zalaganju njenog rukovodstva, Savet bezbednosti UN odbacio je plan o rasparčavanju Srbije i osnivanju druge albanske države na našoj teritoriji", podsetio je Koštunica.

U saopštenju se ističe da će "Srbija i ceo srpski narod umeti da pamti i znaće da poštuje presudnu ulogu i podršku Rusije u ovom odsudnom času".

Koštunica je ocenio da Rusija "danas braneći međunarodno pravo ispunjava svoju istorijsku misiju i kao velika država preuzima svoj deo odgovornosti za budućnost čovečanstva".

Koštunica je pozdravio učesnike kongresa u ime DSS-a i svoje lično "s najdubljim bratskim i prijateljskim osećanjima" i podsetio na sporazum DSS-a i Jedinstvene Rusije o saradnji.

Kongresu prisustvuje delegacija DSS-a u kojoj su potpredsednici Dragan Jočić i Aleksandar Popović i funkcioneri stranke Dejan Mihajlov i Nenad Popović.

Kovačević: Kompromis može da pronađe "trojka"

Predsednik Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Živorad Kovačević rekao je večeras, gostujući u "Poligrafu", na televiziji B92 da od direktnih pregovora Beograda i Prištine ne treba mnogo očekivati i da rešenje statusa Kosova može da proizađe jedino iz pregovora 'trojke' - Evrope, SAD i Rusije.

Kovačević je za rekao da će u pregovorima o statusu Kosova rešenje u svakom slučaju biti nametnuto, samo će se voditi računa da neku od strana ne pogodi previše.

Na pitanje da li će takvo rešenje biti prihvaćeno u Beogradu i Prištini, on je ocenio da "ako se Rusija sa nečim složi Srbija to mora da prihvati, a ako SAD nešto prihvate Kosovo ne može da ne prihvati".

Kovačević je dodao da se može računati i na "kreativnu nejasnoću u diplomatiji", odnosno da se stvari "formulišu tako da to ne bude do kraja jasno, odnosno da svaka strana nađe u tome nešto za sebe".

Moguće je da "Rezolucija 1244 ostane na snazi, što će se dogoditi ukoliko se ne donese nova rezolucija, i da se onda na neki način omogući dinamično osvajanje nezavisnosti od strane Kosova", kazao je Kovačević.

Protekli period nije prošao bez promena stava prema statusnom pitanju Kosova, što potvrđuje i nedavna izjava francuskog predsednika Nikole Sarkozija da je Ahtisarijev plan dobro rešenje, ali da treba voditi računa da se obezbedi jedinstvo i da se ne ponize Rusija i Srbija, kazao je Kovačević.

On smatra da produženja pregovora neće biti nakon 10. decembra i da "trojka" namerava da tada završi misiju.

Govoreći o stavu SAD prema ishodu statusnog pitanja Kosova, Kovačević je ocenio da taj stav ugrožava pregovore i EU i dodao da ne zna da li će biti promenjen.

Ni za SAD ni za Rusiju Kosovo nije toliko važno kao za EU, ne samo zato što je Kosovo na teritoriji Evrope, već i zato što Evropa preuzima odgovornost za Kosovo, istakao je predsednik Spoljnopolitičkog saveta.

Evropa je u ključnoj poziciji i najneugodnijoj situaciji i iz drugih razloga - ona treba da predloži formu koja neće ugroziti odnose sa SAD, stalo joj je da se ponovo ne zaobiđu Ujedinjene nacije, što se dogodilo u slučaju bombardovanja Srbije i Iraka, a vodi računa i o jedinstvu Unije.

Kovačević je istakao da je situacija nametnula reduciranje spoljne politike na statusno pitanje Kosova i da Srbija sebi ne treba da dozvoli da to potraje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: