Preminuo predsednik RS Milan Jelić

Predsednik Republike Srpske Milan Jelić (51) iznenada je večeras preminuo u dobojskoj bolnici.

Izvor: Beta

Nedelja, 30.09.2007.

19:25

Default images

Smrt predsednika Republike Srpske Milana Jelića večeras je zvanično potvrdio premijer Republike Srpske Milorad Dodik. On je novinarima rekao da je Jelić u dobojsku bolnicu dovezen bez znakova života večeras oko 18 sati i da su lekari bezušpešno pokušavali da ga reanimiraju. Jelićev brat Slavko prethodno je novinarima potvrdio da je Jelić večeras oko 18 sati na stadionu u Modriči doživeo srčani udar.

On je još kazao da je Jelić 2003. godine imao operaciju srca i da mu je tada ugrađen bajpas.

Jelić je 1. oktobra 2006. godine, kao kandidat Stranke nezavisnih socijaldemokrata, na izborima za predsednika RS, pobedio dotadašnjeg predsednika RS i lidera SDS Dragana Čavića.

Rođen je 26. marta 1956. godine u opštini Modriča.

Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, srednju u Doboju, a Ekonomski fakultet u Subotici.

Bio je oženjen Milicom Jelić i imaju sina Petra. Na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci je magistrirao i odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom "Problemi i modaliteti organizaciono-upravljačke transformacije preduzeća u tranziciji".

Radio je u organima državne uprave opštine Modriča, bio je direktor preduzeća "28. jun", a u novembru 1993, kao član Srpske demokratske stranke (SDS), imenovan je za generalnog direktora Rafinerije ulja u Modriči. Taj posao je obavljao oko 13 godina.

Bio je član SDS do 1998, kada je prešao u SNSD Milorada Dodika.

Za ministra privrede, energetike i razvoja u Vladi RS, na čelu sa Miloradom Dodikom, izabran je u februaru 2006.

Za menadžera godine u RS proglašen je 2002. godine, a za menadžera decenije u BiH u 2003. godini.

U mladosti je bio istaknuti sportista, igrao je fudbal. Više godina se nalazio na mestu predsednika Fudbalskog saveza BiH.

Tadić i Koštunica uputil saučešća

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je večeras izraze najdubljeg saučešća povodom tragične smrti predsednika Republike srpske Milana Jelića. Izražavajući saučešće građanima Republike Srpske, Tadić je istakao da su oni "izgubili dobrog predsednika a građani Srbije iskrenog i velikog prijatelja".

"Milan Jelić je bio mlad čovek, uspešan sportista i napredan političar koji je dao snažan lični doprinos ukupnoj stabilnosti i razvoju Republike srpske", naveo je Tadić.

I predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica uputio je večeras najdublje saučešće predsedniku Vlade RS Miloradu Dodiku, porodici preminulog predsednika RS i građanima Republike Srpske.

"Republika Srpska je izgubila svog predsednika, a Srbija pravog prijatelja. Vlada Srbija i ceo srpski narod duboko tuguju za predsednikom Republike Srpske. Zajedno smo radili i gradili velike planove na dobrobit Srbije i Srpske. Zahvalni smo za sve što je predsednik Jelić uradio i njegova porodica i građani Srpske u ovom za sve nas teškom i bolnom trenutku mogu biti ponosni na svog predsednika", navedeno je u saučešću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: