"Nacrt zakona o Beogradu u oktobru"

Milan Marković najavio da će do polovine oktobra biti završen nacrt zakona o glavnom gradu, "posredan izbor gradonačelnika".

Izvor: B92

Petak, 28.09.2007.

09:55

Default images

"Beograd će se razlikovati po nadležnostima od drugih gradova u Srbiji. Biće predloženo, između ostalog, formiranje komunalne policije, proširenje nadležnosti grada na mostove, sve puteve i obale, ali se neće razlikovati po načinu izbora za organe lokalne samouprave", rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković za Politiku.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu predložiće dvokružni većinski izborni sistem i izbor izvršnih organa u gradskoj skupštini, što znači da će građani direktno odlučivati kog odbornika žele, umesto da, kao do sada, glasaju za stranačke liste, pa da onda partije odlučuju ko će ih predstavljati u lokalnoj skupštini. Tako neposredno izabrani odbornici birali bi gradonačelnika.

Marković je rekao da je većinski izborni sistem primereniji za lokalnu samoupravu od proporcionalnog, a na izbor gradonačelnika u Skupštini grada odlučili su se zbog toga što se pokazalo da, osim u Beogradu i nekoliko opština u Srbiji, neposredan izbor lokalnih čelnika nije uspešno funkcionisao.

Međutim, Marković nije siguran da će zakonska rešenja koja priprema njegovo ministarstvo zaista proći u Skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: