Nedelja dan žalosti u Beogradu

Skupština Beograda proglasila je nedelju, 30. septembar, za Dan žalosti u gradu zbog smrti gradonačelnika Nenada Bogdanovića.

Izvor: B92

Petak, 28.09.2007.

09:41

Default images

Gradski menadžer Bojan Stanojević rekao je na sednici Skupštine grada da je formiran odbor za sahranu Bogdanovića, koja će biti održana u nedelju u Beogradu. Takođe, Demokratska stranka u podne je otvorila knjige žalosti povodom smrti gradonačelnika i potpredsednika te stranke. Knjige žalosti su otvorene u centrali DS-a i opštinskim odborima od danas u 12.00 do dana sahrane.

Utiske o gradonačelniku Nenadu Bogdanoviću mnogi su želeli da upišu u knjigu žalosti koja je otvorena u Skupštini Beograda.

Među prvima Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a, koji je rekao da je DS siromašniji za još jednog čoveka koji je otišao u punoj snazi.

U svečanoj sali Starog dvora danas je održana komemorativna sednica povodom smrti gradonačelnika Beograda Nenada Bogdanovića.

Predsednik Skupštine grada Beograda Milorad Perović rekao je da su preranim odlaskom gradonačelnika Nenada Bogdanovića grad Beograd i Beograđani izgubili mnogo.

"Otišao je jedan vredan i energičan čovek, koji je izgubio samo jednu bitku u životu, i to bitku za sopstveni život", rekao je on.

Šef Poslaničke grupe DS-a u Skupštini grada Željko Ožegović rekao je da je s obzirom na okolnosti u kojima je Bogdanović stupio na dužnost možda i najbolji gradonačelnik Beograda.

"Prihvatio je ogromnu odgovornost da oronulom gradu vrati stari sjaj i evropski izgled, i svojom ogromnom energijom i upornošću vratio je nadu, dostojanstvo i osmeh Beograđanima", rekao je on.

Ožegović je naglasio da je Bogdanović najzaslužniji što je Beograd 2006. proglašen Gradom budućnosti južne Evrope.

Na početku sednice, kojoj su pored gradskih odbornika, članova Gradskog veća i članova Gradske uprave, prisustvovali ministri u Vladi Srbije iz DS-a Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Mirko Cvetković i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, minutom ćutanja odata je pošta Bogdanoviću.

DS: Sećanje na Bogdanovića

U DS-u, konferenciju za novinare povodom smrti Bogdanovića održao je potpredsednik DS-a i ministar pravde Dušan Petrović.

"Nenad Bogdanović je isto, kao njegov veliki prijatelj premijer Zoran Đinđić, postavio putanju kojom ćemo svi zajedno ići i sigurno je završiti, a to je evropska Srbija, Srbija u EU", rekao je on.

"Hvala ti Nenade, neka ti je večna slava. DS će te uvek nositi u srcu", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, Bogdanović je sve do juče uvodio red, koji je toliko potreban Srbiji, red koji je menjao Beograd, iz dana u dan i red koji je doveo do proglašenja srpske prestonice za Grad budućnosti u jugoistočnoj Evropi.

On je u ime DS-a uputio izraze najdubljeg saučešća Bogdanovićevoj porodici, poručujući im da s ponosom sačuvaju u sećanju Bogdanovića, kao što će ga u sećanju imati DS.

Potpredsednica DS-a Vida Ognjenović rekla je da je Bogdanović bio čovek od akcije i pun energije i naglasila da će ta energija nedostajati Beogradu.

Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović kazao je da je DS od danas siromašnija za još jednog čoveka koji je otišao u punoj snazi i dodao da je Bogdanović uradio mnogo i za stranku i za Beograd.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije, iz DS-a, Dragan Đilas, Dragan Šutanovac, Mirko Cvetković, Vojislav Brajović i Aleksandra Smiljanić, i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, koji su se upisali u knjigu žalosti.

"Izgubili smo još jednog velikog prijatelja, demokratu i vizionara. Veliko hvala za sve što si učinio za Beograd, Srbiju i DS", napisao je Šutanovac.

Posle konferencije za novinare, prisutni, među kojima su bili funkcioneri te stranke Dragoljub Mićunović, Bojan Pajtić, Dragan Đilas, Vojislav Brajović, upisali su se u knjigu žalosti.

Saučešće institucija, organizacija i pojedinaca

Skupština Srbije izrazila je danas duboko saucešće porodici Nenada Bogdanovića i Gradu Beogradu.

U saopštenju Odeljenja za odnose s javnosću navedeno je da je Skupština sa žaljenjem primila vest da je narodni poslanik i gradonačelnik Beograda prerano preminuo.

"Bogdanovića će Skupština pamtiti kao izuzetno energičnog i stručnog predsednika Odbora za finansije, vrsnog poznavaoca ekonomske oblasti i čoveka koji se u Skupštini od 2001. zalagao za uvođenje demokratskih principa i približavanja Srbije evropskim standradima", navedeno je u saopštenju Parlamenta.

Ministarstvo kulture izrazilo je iskreno žaljenje povodom smrti Bogdanovića i naglasilo da je njegova smrt nenadoknativ gubitak.

"Pamtićemo ga po mnogim poduhvatima, projektima, neverovatnoj energiji i odlučnosti, a sećanje na njega negovaćemo istrajavajući na delima koja je započeo i u kojima ga je prerana smrt prekinula", piše u saopštenju.

I predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin uputio je telegrame saučešća porodici preminulog gradonačelnika i DS-u, a to je uradio i predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić.

Podovom smrti Bogdanovića saučešće porodici, DS-u i Gradu Beogradu uputili su i gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Skupštine Republike Srpske Igor Radojčić, ambasadori Rusije i Austrije Aleksandar Aleksejev i Gerhard Jandl, šef Misije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras, Grad Beč, gradonačelnik Konventrija Dejv Baten, gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, sekretar Grada Skoplja Ljubiša Georgijevski, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin, gradonačelnik Niša Smiljko Kostić, predsednik opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović, predsednik opštine Smederevska Palanka Radoslav Cokić, starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, protojerej Vitalije Tarasjev, princ Aleksandar Karađorđević, Sindikat komunalaca Beograda Saveza samostalnih sindikata Beograda, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Taksisti najavljeni protest pretvaraju u pomen

Predsednik Udruženja neregistrovanih i registrovanih taksista Srbije Predrag Perezović izjavio je da protest, najavljen za danas ispred Skupštine grada Beograda, pretvoren u pomen i miran skup zbog smrti gradonačelnika Nenada Bogdanovića.

On je rekao da će predstavnici Udruženja položiti venac i zapaliti sveće ispred zdanja Starog dvora, ističući da "nije hrišćanski da se u ovom trenutku pravi buka".

Perezović je dodao da taksisti ipak očekuju da ih, prema dogovoru, primi zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović u 11.00 i da će, ako ne postignu dogovor, najavljene protestne vožnje od 1. oktobra biti svakodnevno organizovane od Topčiderske zvezde do Skupštine grada.

Udruženje neregistrovanih i registrovanih taksista Srbije nezadovoljno je što gradske vlasti u Beogradu ne poštuju zakon i odluku Ustavnog suda o izdavanja novih dozvola za rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: