Ipak zabranjen skup neonacista

Novosadska policija saopštila da je zabranila skup neonacista "Marš za jedinstvo Srbije", najavljen za 7. oktobar u Novom Sadu.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2007.

10:22

Default images

Kako se navodi, policija je odluku donela u skladu sa Zakonom o okupljanju građana, a nakon prijave skupa koju joj je dostavio Goran Davidović. Više partija, nevladinih organizacija i udruženja tražili su zabranu skupa i zahtevali od nadležnih da ne dozvole marš koji bi mogao da dovede do izazivanja nereda i narušavanja stabilnih i tolerantnih odnosa, pre svega u Novom Sadu i Vojvodini.

Mediji su javili da se "Marš za jedinstvo Srbije" organizuje 7. oktobra, kako bi neonacisti proslavili rođendan jednog od vođa Trećeg rajha Hajnriha Himlera, komandanta divizija SS-a.

Davidović je te navode medija negirao i naveo da je reč o skupu protiv "svih oblika separatizma, sektašenja i podela".

Organizatori skupa su planirali da 7. oktobra polože vence na spomenik Jaši Tomiću, prodefiluju centrom grada i na glavnom novosadskom trgu održe govore, kako bi, kako tvrdi Davidović, pozvali na jedinstvo građana Srbije i protestovali protiv cepanja Srbije.

Davidović je ranije na suđenju grupi pripadnika neregistrovane neonacističke organizacije Nacionalni stroj osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje. Davidović je nas slobodi dok presuda ne postane pravosnažna.

On je osuđen jer je 9. novembra 2005, predvodeći grupu od dvadesetak mladića, upao na antifašističku tribinu na novosadskom Filozofskom fakultetu, vređao i šamarao prisutne, dok su pojedinci iz te grupe dizali ruke u znak nacističkog pozdrava.

Nacionalni stroj je u informaciji koju je MUP Srbije dostavio Skupštini Vojvodine u decembru 2005. godine označen kao neonacistička organizacija.

Ipak poziv na okupljanje

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak međutim smatra da je obrazloženje organizatora skupa samo maska pravih motiva.

"Dozvoliti da u Novom Sadu, koji je krvavo platio nacizam u Srbiji i svaki totalitarizam, prolaze oni koji će veličati Himlera, a lagati da je to u ime nekakvog srpstva... Pa, nagledali smo se zala u ime tog virtuelnog srpstva, koje bi da, umesto slavske sveće, za slavu zapali sinangogu", rekao je Čanak.

Čanak je ponovio poziv članovima i simpatizerima da 7. oktobra dođu u Novi Sad, jer, kako je rekao, više voli da se, ako mora, sa ekstremistima sukobi sada, nego da sutra oružjem mora da brani kućni prag.

Od protesta ne odustaju ni novosadske demokrate jer smatraju da je sama ideja da se u glavnom gradu Vojvodine održava skup neonacista neprihvatljiva.

"Bez obzira na zvanično obrazloženje motiva za održavanje skupa, opravdana je bojazan, s obzirom na dosadašnje delovanje te organizacije i činjenicu da su njeni pripadnici osuđivani zbog širenja nacionalne, verske i rasne mržnje, da će se najavljen marš pretvoriti u promociju antidemokratskih i netolerantnih ideja i govora mržnje", saopštio je DS.

Skup su osudile i brojne druge stranke i nevladine organizacije, koje takođe najavljuju svoj dolazak 7. oktobra u Novi Sad, pošto, kako strahuju u pojedinim nevladinim organizacijama, to što je skup zabranjen ne znači da ga neće i biti.

Zurof pozdravio odluku o zabrani neonacističkog marša

Direktor jerusalimske kancelarije Centra Simon Vizental Efraim Zurof pozdravio je danas odluku novosadske policije o zabrani skupa neonacista "Marš za jedinstvo Srbije" najavljenog za 7. oktobar u Novom Sadu.

U saopštenju dostavljenom agenciji Beta, Zurof je rekao da je ta odluka "značajna pobeda u tekućoj borbi protiv rasizma, antisemitizma i etničkih predrasuda".

Zurof je istakao da je ohrabrujuće znati da "makar vlasti u Srbiji poznaju razliku između legitimne slobode govora i zloupotrebe slobode govora", pogotovo u vreme kada "značajne obrazovne institucije poput univerziteta Kolumbija" obezbeđuju javnu platformu za rasiste i ljude koji poriču holokaust i pozivaju na uništenje Izraela.

Dozvola rasistima i antisemitima da šire svoj otrov i podstiču nasilje protiv nevih daje im legitimitet koji ne zaslužuju, poručio je Zurof.

Centar Simon Vizetnal sa sedištem u Los Anđelesu osnovan je 1977. godine sa ciljem da se unapredi stanje ljudskih prava, kao i da se bori protiv antsemitizma, mržnje i terorizma.

Ta organizacija je takođe posvećena istraživanju holokausta i prenošnju lekcije o njemu na buduće generacije.

Pražani spremni da spreče neonaciste

Pražani se spremaju da, kao i pre četiri godine, spreče najavljeni marš neonacista starim praškim jevrejskim getom 10. novembra. Pohod se, ali tek na licu mesta, sprema da zabrani i praški gradonačelnik Pavel Bem.

Pohod kroz četvrt Jozefov, sa sinagogama i jevrejskim grobljem, najavile su Mlade nacionalne demokrate kao protest protiv "češkog učešća u okupaciji Iraka".

Iako iza njih stoji ekstremistički Narodni otpor, gradske vlasti su izadale dozvolu da neonacisti prođu s bakljama kroz jevrejski geto na godišnjicu zloglasne Kristalne noći, pošto im je zabranu sličnog pohoda prošle godine poništio sud.

"To što neko ima veze s nekom organizacijom još nije dovoljan argument za zabranu pohoda", kaže portparol grada Praga Jirži Volf, ali je najavio da gradske vlasti mogu da raspuste demonstracije na licu mesta ako bude prekršen zakon, odnosno ako, po oceni suda, učesnici budu skandirali neonacističke parole ili upotrebljavali nacističke simbole.

"Smatram da je najavljeni pohod veliki rizik za bezbednost. Duboko se s njim ne slažem i učiniću sve da ne može da se održi", kaže gradonačelnik Praga Pavel Bem.

"Kao i 2003, spremni smo da u slučaju nužde preprečimo neonacistima put. Ne sumnjamo da će nas podržati druge nevladine organizacije i građani", poručila je u pismu gradonačelniku Jevrejska zajednica u Pragu.

Neonacisti najavljuju demonstracije i u Frankfurtu

Ekstremna neonacistička Nacionaldemokrastka partija (NPD) najavila je za 20.oktobar demonstracije u Frankfurtu pod nazivom ''Stop islamizaciji-bez velike džamije u Frankfurt-Hauzenu'', što je izazvalo ljutnju islamskih organizacija i dodatno otežalo i onako ne baš jednostavnu situaciju u vezi sa gradnjom islamskih verskih objekata.

''Proverava se moguća zabrana demonstracija NPD'', rekao je predstavnik grada Boris Rajn iz Hrišćansko-demokratske unije, koji je, istovremeno, optužio NPD da u pozadini i onako teških diskusija u gradu, želi da ''profitira'' i pravi ''krkljanac''.

U samoj gradskoj četvrti Frankfurta je formirana gradska inicijativa protiv gradnje džamije, čiji predstavnici su se, do sada, naglašeno distancirali od NPD.

Tema gradnje islamskih verskih objekata je jedna od osetljivijih u Nemačkoj, gde prema zvaničnim podacima živi oko 3,3 miliona muslimana.

U Nemačkoj je uočen i trend prelaska samih Nemaca u islam. U 2005. godini je oko 1.000 Nemaca prešlo u islam, a godinu dana kasnije je taj broj povećan na 4.000 osoba, koje su se odlučile da promene veru i prihvate islam, kao svoju religiju, pokazuju podaci Centralnog instituta islamskog arhiva.

Od ukupno 3,3 miliona muslimana koji, prema statističkim podacima žive u Nemačkoj, samo njih 18.000 je, kako se navodi, nemačkog porekla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: