Zabraniti skup neonacista

Nenad Čanak pozvao aktiviste i simpatizere da se 7. oktobra sukobe s pripadnicima Nacionalnog stroja. I G17 protiv marša.

Izvor: Beta

Utorak, 25.09.2007.

10:58

Default images

Ta neonacistička organizacija dobila je dozvolu da u nedelju održi miting u glavnom gradu Vojvodine. "Ako režim ne zabrani njihovo okupljanje, nacističku gamad treba zgaziti i zbrisati jednom zauvek", naveo je lider Socijaldemokrata Vojvodine u saopštenju.

On je naveo da je miting neonacista zakazan na rođendan jednog od vođa Trećeg Rajha Hajnriha Himlera, koji je direktno komandovao ubijanjem na stotine hiljada patriota tokom Drugog svetskog rata na području SFRJ i Srbije.

"Pozivam vas da se jednom zauvek obračunamo s tim karcinomom društva pre no što do kraja metastazira", poručio je Čanak, koji je šef poslaničkog kluba Vojvođanski poslanici u Skupštini Srbije.

On je, takođe, tražio od državnih organa da Nacionalonom stroju ne dozvole osnivanje političke partije i optužio Demokratsku stranku Srbije da se zalaže za registrovanje takve stranke.

"Ako ta stranka bude registrovana, biće jasno da iza toga stoji DSS", kaže Čanak i dodaje da DSS želi da formira takvu stranku kako bi na političkoj sceni imao nekog ko bi u odnosu na njihov klerofašizam bio ekstremniji.

Novosadska policija je u međuvremenu saopštila da će blagovremeno doneti odluku da li će dozvoliti održavanje marša neonacista. "Mi ćemo blagovremeno i u skladu sa zakonom doneti odluku u vezi sa tim skupom", rekao je portparol policije Stevan Krstić.

Odbor G17 plus za zabranu marša

Pokrajinski odbor G17 plus ponovo je apelovao na Ministarstvo unutrašnjih poslova da zabrani skup Nacionalnog stroja, navodeći da je takav zahtev stranka uputila i pre dve sedmice.
"Aktivnost Stroja je opasnost za društvo zbog širenja netolerancije, podsticanja podela i širenja mržnje, a skrivanje fašističkih ideja iza kvazipatriotskih parola ne sme da prevari nadležne organe", navodi se u saopštenju.

Ako ipak toj organizaciji bude dozvoljeno da organizuje Marš za Srbiju, G17 plus poziva pristalice da dođu na kontramiting, s drugim strankama demokratske orijentacije.

Organizovanje skupa do sada su tražili predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš (LSV), gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković (SRS) i gradski odbor LDP-a, sedam domaćih nevladinih organizacija, kao i Savez jevrejskih zajednica Srbije, Svetski jevrejski kongres i jevrejska verska organizacija Bet Izrael.

Šetnja neonacista jevrejskim getom u Pragu

Jevrejski geto u Pragu
Uz blagoslov gradskih vlasti, starim praškim jevrejskim getom 10. novembra, na Kristalnu noć, proći će povorka čeških neonacista, upozoravaju češke Nevladine organizacije.

Pohod kroz četvrt Jozefov, gde su stare sinagoge i jevrejsko groblje, formalno organizuju Mlade nacionalne demokrate, kao pohod protiv "češkog učešća u okupaciji Iraka". NVO Tolerancija i građansko društvo, koja prati aktivnosti neonacista i ekstremne desnice u Češkoj, upozorila je da iza Mladih demokrata stoji krajnje ekstremistički Narodni otpor.

Mlade demokrate prošle godine nisu od grada Praga dobile dozvolu za takav pohod, ali tu odluku skupštine poništio je sud i sada je grad dozvolu izdao.

Neonacisti su starim praškim jevrejskim getom pokušali da prođu 2003, ali tada ih je sprečila javnost, a Pražani su spontano u velikom broju došli na kontramarš koji neonacistima nije dozvolio da prođu.

10. novembra 1938. nacisti su u Nemačkoj pobili nekoliko desetina Jevreja, 30.000 odveli u koncentracione logore i krenuli u pljačku njihove imovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: