Nastavak slučaja Ilarion

Veliko personalno veće VSS-a primilo rešenje za pokretanje postupka za razrešenje sudija koje su postupale u slučaju Ilarion.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2007.

17:09

Default images

Kako saznaje B92, Veliko personalno veće zahtev za razrešenje sudija primilo je u ponedeljak, a predmeti su već dodeljeni sudijama izvestiocima. Odluka o razrešenju sudija mora biti doneta u roku od 60 dana od pokretanja postupka, navodi se u zakonu.

Predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero ponovila je da je nedopustivo i strašno da postupak traje šest godina: "Ko je i kako konkretnim postupcima doveo do zastarevanja, utvrdiće se u postupku."

Ministar pravde Dušan Petrović prošle nedelje je zatražio razrešenje troje sudija iz Novog Sada i predsednika opštinskog suda jer su odugovlačili postupak usled čega je on zastareo.

Ministar je pokrenuo postupak i za razrešenje trojice sudija Vrhovnog suda koji su u postupku protiv Ilariona postupali po vanrednom pravnom leku. Stručnjaci kažu da ne samo što je moralno problematično dozvoliti da ovakav postupak zastari, već to i košta državu.

Za slučaj Ilarion čuli su i u Savetu Evrope. Generalni direktor Direktorata Saveta Evrope za ljudska prava Filip Boaje pozvao je ministra pravde da već na sledećem zasedanju ministara Saveta Evrope u Španiji Srbija potpiše konvenciju o zaštiti dece od seksualne zloupotrebe i eksploatacije.

"Upravo sam juče razgovarao o tom užasnom slučaju koji se desio. Ova konvencija, napominjem, podrazumeva značajne mere zaštite dece koje se najviše sastoje u tome da se produže rokovi za zastarelost i teško će biti da rok istekne u ovakvim slučajevima", kaže Boaje.

Ilariona je policija još 6. juna 2001. godine privela zbog sumnje da je bludničio s desetogodišnjim dečacima u Dvorskoj bašti u Sremskom Karlovcima, a ubrzo zatim smenjen je s mesta igumana manastira Hopovo.

U optužnom predlogu, koji je Opštinsko javno tužilaštvo podnelo u decembru 2001. godine, njemu je stavljeno na teret da je iskoristio lakomislenost dečaka, koji su ga zvali "čika Jova", da zadovolji svoje seksualne prohteve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: