Posle sporazuma sledi readmisija

Sporazumom o readmisiji Srbija se juče obavezala da prihvati povratak građana Srbije koji nelegalno borave u zemljama EU.

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2007.

07:33

Default images

To se odnosi na građane koji su u te zemlje ušli bez valjanih dokumenata i dozvola, kao i na državljane trećih zemalja koji su iz Srbije nelegalno došli na teritoriju EU. Sporazum o readmisiji znači da bi iz zemalja EU postepeno u Srbiju moglo biti vraćeno oko 100.000 građana. Osman Balić iz Centra Jurom kaže za B92 da se oni koji se vraćaju sreću s neorganizovanom državom.

"Te ljude niko nikada nije pitao šta žele, a kada imate neorganizovanu državu, najviše stradaju deca. Država Srbija, iako se nekoliko godina govori o deportacijama, ipak ništa nije uradila, a telo koje bi se bavilo pitanjima povratka ne postoji. Nedostaju informacije o organizovanom prihvatu tih lica, strategija ne postoji ni na jednom nivou", kaže on.

"Država našim ljudima nudi parče papira s nekim uputstvima, o tome kome da se obrate, a kada se obrate, nailaze na nespremne organe, pre svega lokalne samouprave, a najčešće ostaju bez pomoći ili je pomoć zanemarljiva i mala. Deca tih ljudi ne znaju jezik i ne mogu da se integrišu", kaže Balić.

50.000 Roma očekuje povratak u Srbiju

Ugovorom o readmisiji predviđeno je da se iz zemalja EU u Srbiju vrati oko 50.000 Roma, izjavio je danas poslanik Romske partije u Skupštini Srbije Srđan Šajn.

"To je problem koji Srbija neće moći da reši sama i biće nam neophodna pomoć međunarodne zajednice", rekao je Šajn na okruglom stolu "Srbija u realizaciji programa unapređenja položaja Roma", u Skupštini.

Poslanik Unije Roma Rajko Đurić je izjavio da će biti traženo da se u rešavanje tog problema uključe međunarodne organizacije, pre svega UNHCR.

On je naveo da Srbija ima priliku da dobije značajnu sumu novca za regulisanje statusa i položaja Roma koji budu vraćeni iz evropskih zemalja, dodajući da je najvažnije da ta sredstva bitu iskorišćena na pravi način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: