Svedok: Policija bila na udaru OVK

Na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju svedočio bivši komandir policije Rade Repić.

Izvor: SENSE

Ponedeljak, 17.09.2007.

21:54

Default images

Potvrđujući tezu optužbe da u proleće 1998. godine policija nije imala pristup oblasti Dukađin, bivši komandir u Posebnim jedinicama policije (PJP) Rade Repić, opisao nekoliko napada OVK na pripadnike njegove čete u tom području

Rade Repić je u maju i u junu 1998. godine bio komandir čete Posebnih jedinica policije (PJP) srpskog MUP koja je obezbeđivala srpska izbeglička naselja Srba iz Hrvatske i BiH u selima Junik i Babaloć.

Svedočeći na suđenju Haradinaju, Balaju i Brahimaju on je rekao da su se ta sela nalazila na obodu dukađinske zone kojoj policija nije imala pristup. Tvrdi da su čak i putevi na granici Dukađina, poput magistrale Peć-Đakovica, bili na udaru OVK, iako ih je kontrolisala policija.

Opisujući nestanak Radeta Popadića i Nikole Jovanovića, policajaca čete kojom je komandovao, Repić je rekao da su oni 24. maja 1998. godine krenuli iz Junika u Đakovicu po hranu za jedinicu.

Pošto su preuzeli lanč pakete, deo su odneli policajcima u Babaloću i odatle se džipom uputili nazad ka Juniku. Na putu im se, kaže Repić, izgubio svaki trag. Njihov džip je tek nekoliko meseci kasnije pronađen u okolini Dečana sa razbijenim staklima i rupama od metaka.

U optužnici protiv trojice bivših zapovednika OVK se ne pominje ime Nikole Jovanovića, a za Radeta Popadića je navedeno da je posle otmice ubijen u pritvoru OVK i da je njegovo telo pronađeno u septembru 1998. godine u Radonjićkom jezeru, među više desetina leševa srpskih, albanskih i romskih civila.

OVK je, tvrdi svedok, nastavio sa napadima, pa je tako nakon nestanka Popadića i Jovanovića nedaleko od Babaloća ranjen i policajac Miladin Novaković, a potom je u junu 1998. godine kod Peći ubijeno nekoliko pripadnika PJP.

Pred kraj današnjeg zasedanja je počelo unakrsno ispitivanje svedoka Repića, koje će biti nastavljeno sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: