Ministar: Železnice za ponos

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić najavio rekonstrukciju svih železničkih stanica u Srbiji do 15. septembra sledeće godine.

Izvor: B92, Beta

Subota, 15.09.2007.

10:57

Default images

Na taj dan se obeležava Dan železničara Srbije, a Ilić je rekao i da Ministarstvo namerava da železničke stanice pretvori u velelepna zdanja u svakom gradu, kao što su to nekad bile. "Da to budu najlepši objekti u svakom gradu i da s ponosom kažemo da su Železnice Srbije izuzetno važna privredna grana", kaže Ilić.

On kaže da su Železnice Srbije jedno od najvažnijih privrednih preduzeća jer u svom sistemu vezuju čitav metalski kompleks za sebe. "Naravno, železnice su uvek pod subvencijama države u svakoj zemlji sveta, ali se mi trudimo da subvencije budu svake godine sve manje i tako je i sada", rekao je Ilić.

Puštena u rad železnička ambulanta u Beogradu

Generalni direktor "Železnica Srbije" Milanko Šarančić pustio je danas u rad rekonstruisanu železničku ambulantu "Peron" na stanici u Beogradu, u koju je uloženo osam miliona dinara.

"Ambulanta zapošljava 20 radnika i radiće 24 sata dnevno", kazao je Šarančić i dodao da će ona pomoći zdravstvenom zbrinjavanju i železničara i putnika.

On je dodao da Zdravstveni zavod Železnice ima preko 120.000 kartona u Srbiji i napomenuo da se taj broj povećava, jer je sve više onih koji žele zdravstevno zbrinjavanje u toj ustanovi.

Šarančić je najavio i da će uskoro biti renovirana i ambulanta u Paraćinu.

U okviru Dana železničara, koji se danas obeležava, biće otvoren i kolosek u Radincu i rekonstruisana pruga Stalać-Kruševac.

"Putevima Srbije ni dinar iz budžeta"

Slučaj s putevima je drugačiji. Generalni direktor Puteva Srbije Branko Jocić izjavio da to javno preduzeće poslednjih 13 meseci nije dobilo ni dinar iz budžeta, a da je samo šteta na putevima zbog visokih temperatura bila tri milijarde dinara.

"Putevi Srbije se finansiraju isključivo iz prihoda od putarine, koji će u ovoj godini dostići oko 210 miliona evra", rekao je Jocić. On je dodao da će Putevi Srbije ove godine poslovati bez gubitka ili dobitka, odnosno da će godinu završiti na nuli.

Ilić traži više sredstava iz NIP-a za puteve

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić ocenio je danas da planirana sredstva za izgradnju obilaznice oko Beograda nije trebalo preusmeriti "za potrebe Kosova", i izrazio negodovanje što je za saobraćajnu infrastrukturu ove godine planirano malo novca iz Nacionalnog investicionog plana.

"Gospodin (potpredsednik Vlade Srbije Božidar) Đelić moraće da shvati šta je prioritet prioriteta", rekao je Ilić i ukazao da potrebna sredstva za Kosovo treba obezbediti iz drugih izvora.

On je naveo da izgradnja obilaznice oko Beograda spada u prioritete, kao i rekonstrukcija "Gazele" i pančevačkog mosta.

Ilić je ukazao da most "Gazela" u Beogradu ne može više da izdrži veliki saobraćaj od oko 160.000 vozila dnevno, i da se nalazi trenutno pred kolapsom, pa je zbog toga važno da se što pre završi obilaznica od Bubanj potoka prema Dobanovcima.

Ministar infrastrukture je podsetio da je rekonstrukcija i izgradnja novih puteva u Srbiji uvećala promet na saobraćajnicama u Republici, pogotovo međunarodnog saobraćaja, i dodao da je razvoj putne mreže doveo do podsticanja aktivnosti srpske privrede.

Ilić je izrazio negodovanje što u planiranju NIP-a nijedan dinar nije izdvojen za potrebe "Železnica Srbije", dodavši da je i za putnu mrežu planirano veoma malo sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: