Žena terana da se šeta gola

J. M. (30) iz Knjaževca uhapšen jer je terao svoju suprugu da potpuno gola šeta kroz grad. Zakasnela reakcija Knjaževčana.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2007.

10:31

Default images

Tridesetogodišnji J. M. iz Knjaževca je u pritvoru i protiv njega je podneta krivična prijava nakon nezapamćenog slučaja zlostavljanja sopstvene supruge koji se dogodio pre dva dana u tom gradu. Policija nije zvanično ništa saopštila o ovom slučaju radi, kako su rekli, zaštite žrtve a u opštinskom sudu u Knjaževcu od osumnjičenog je uzeta izjava.

Događaj se odigrao u utorak popodne a policija je rekla da je uhapsila J. M.-a oko 19. časova.

Pre dva dana J. M. je došao po svoju suprugu koja radi u Domu zdravlja Knjaževac kao medicinska sestra, odvezao je kolima na periferiju grada i zatim je prisilio da potpuno naga krene nazad ka centru.

Nesrećna žena je naga išla trotoarom po kiši a pratio ju je jedan automobil.

Zatim je sve ponovio još jednom a tek prilikom drugog puta neko od građana se setio da bi možda trebalo pozvati policiju. U ovom nezapamćenom iživljavanju J. M.-u je pomagao prijatelj ali nema informacija da li je i on uhapšen.

U utorak je nesrećna žena hospitalizovana, jer ju je J. M. i tukao.

Nema informacija gde se ona sada nalazi da li je kod kuće ili u bolnici. Ima indicija da je J. M. i ranije maltretirao i tukao suprugu.

Vesna Stanojević Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici podseća da kod nas praktično nema adekvatnih zakonskih sankcija protiv nasilnika niti zaštite žrtve:

"Zakonske posledice skoro su nikakve. Juče smo komentarisali krivični zakon gde je zaprećena kazna do godine dana. Znači, godinu dana kazne zatvora ili eventualno se to pretvori u novčanu ili uslovnu kaznu. To faktički znači da nasilnik prolazi nekažnjeno. De fakto njoj u tom gradu nema više mesta. Mi smo ljudi vrlo nemilosrdni. Verovatno će se dešavati da kad prođe ulicom svi se okreću, komentarišu. Šalje se poruka: ti si kriva za to što ti se desilo. Vidite, u tom Knjaževcu niko joj nije pomogao", kaže ona.

Snežana Stojanović Plavšić predsednica odbora za rodnu ravnopravnost skupštine Srbije kaže da su zakoni dobri ali je problem što se oštre kazne retko izriču u praksi:

"Mi imamo dosta dobro zakonodavstvo u toj oblasti. Imamo i činjenicu da je nasilje u porodici krivično delo i da postoji porodični zakon koji takođe izričito zabranjuje porodično nasilje. Negde stvari škripe, imajući u vidu da ovakvi slučajevi i svi podaci s terena govore o tome da porodični zakon nije našao svoju punu i adekvatnu primenu, pre svega zbog indolencije sredine koja još uvek ne uzima porodično nasilje kao ozbiljan problem".

Povodom objavljivanja fotografija i pisanja o ovom slučaju u pojedinim medijima oglasio se pomoćnik ministra kulture Dragan Janjić koji je rekao da će protiv odgovornih biti podnete prekršajne prijave.

On je dodao da podnošenje prekršajnih prijava ne rešava problem u celini, već da je neophodno da se formira Savet za štampu i da politička i druga elita u Srbiji češće kritikuju takve postupke.

Iako mediji prenose da je J. M. poznat narkoman neki građani Knjaževca s kojima je razgovarao novinar B92 nisu to potvrdili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: