Ilić o 100 dana svog rada

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić govorio je o izgradnji autoputeva, povećanju cena akciza, nelegalnoj gradnji.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2007.

13:32

Default images

Ministar je zadovoljan kako napreduje rekonstrukcija puteva po Srbiji, ali su za njega jedini problem usporeni radovi na obilaznici oko Beograda, zbog povlačenja sredstava iz Nacionalnog investicionog plana na druge projekte.



Ilić kaže da je završen projekat za izgradnju autoputa od Požege do granice sa Crnom Gorom, u dve varijante - preko Zlatibora, odnosno Sjenice, i državna komisija bi sada trebalo da odluči koji krak je isplativiji da se gradi.

Ilić je rekao da je, tokom njegovog mandata i u prethodnoj vladi, izgrađeno 3.000 kilometara asfaltiranog puta, 1.000 objekata, završena je koncesija Horgoš-Požega, završena je Ibarska magistrala, dok su radovi u toku kako bi se aerodrom Ponikve povezao sa Užicem.

Neostvaren posao je stanica Prokop, dodao je on i naveo da je sada taj posao od Trigranita preuzeo Energoprojekt. Ilić je najavio da će izgradnja obilaznice oko Novog Sada biti prioritet u 2008. godini.

Železnice bez privatizacije

Rad Železnica Srbije, čiji je direktor član Nove Srbije, ministar je pozitivno ocenio i rekao da tu kadrovskih promena neće biti jer su, kako je rekao, Železnice složen sistem, koji ne mogu da vode političari.

"Tu ne mogu da dolaze ljudi iz političkih razloga i to poštujemo, mi smo doveli tamo par direktora, ali sve ostalo je podređeno struci jer je veoma rizično to raditi", rekao je on.

Ilić je istakao da Železnica kao sistem neće ići u privatizaciju, ali da je moguće privatizovati, odnosno dati u zakup određene putne pravce.

Što se tiče Jata, Ilić je istakao da se tender priprema, da je izabran finansijski savetnik i da će se privatizovati samo Jat i Jat tehnika, ali ne i aerodrom "Nikola Tesla".

Ilić izjavio je da će od ministarstva finansija tražiti povećanje akciza na gorivo, sa 10 na 20 odsto, kako bi moglo da se finansira održavanje puteva.

Ilić je na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada svog ministarstva objasnio da sve što se prikupi kroz akcize, Ministarstvo vrati u budžet kroz porez na dodatu vrednost, pa nije bilo sredstava za održavanje puteva u prethodnom periodu.

On navodi da je legalizacija građevinskih objekata jedan od velikih problema tog ministarstva i da rešavanje tog problema u velikoj meri zavisi od lokalnih vlasti. On je istakao da legalizacija nije efikasna jer se nadoknada kreće u rasponu od pet do 250 evra po kvadratu.

"Taj raspon u legalizaciji pravi problem. Građani čekaju da nadoknade budu niže i svi su na čekanju", rekao je Ilić i dodao da je neophodno da se napravi model po kome će se znati koliko tačno košta legalizacija u Beogradu, a koliko u ostalim delovima Srbije.

On je naveo da je Ministarstvo za infrastrukturu apelovalo na inspekcijske službe da na terenu već na početku gradnje spreče bespravno zidanje objekata.

"Ne možemo ići u masovno rušenje i građani to dobro znaju", kazao je Ilić i dodao da to Ministarstvo insistira da se potpuno zabrani gradnja na području nacionalnih parkova i prirodnih rezervata.

O Filaretu i Crnoj Gori

Ministar je priznao da je, kada je u Crnu Goru krenuo iz Beograda, znao će usput posetiti vladiku Filareta, koji je štrajkovao glađu, i da ga je jako pogodilo što je video vladiku okruženog specijalcima, koji ne može da uđe u svoju parohiju.

"Ja sam rekao i na Vladi da mi neko kaže da li sam pogrešio, ali mi niko nije rekao da sam pogrešio", kaže on.

Odgovarajući na pitanje da li je u redu što je zvaničnu posetu Crnoj Gori otkazao u znak protesta zbog "slučaja Filaret", Ilić je ukazao da je tu bila reč o kršenju ljudskih prava i da on, kao srpski ministar, smatra da ni on ne može da uđe u zemlju u koju nema pristup srpski vladika.

Ilić je dodao da lično, kao nosilac brojnih odlikovanja Srpske pravoslavne crkve, oseća posebnu odgovornost prema njenim sveštenicima.

"Srbija je dužna da zaštiti prava svojih građana i meni u Vladi Srbije niko nije prebacio zbog mog postupka", rekao je Ilić.

Crkva koja se gradi na mestu gde je 12 dana štrajkovao glađu vladika mileševski Filaret, jer mu nije bilo dozvoljeno da uđe u Crnu Goru, podiže se dobrovoljnim prilozima građana Srbije i Crne Gore, rekao je Ilić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Nova Srbija, čiji je predsednik, za gradnju crkve izdvojila 10.000 evra, a da priloge daju i druge političke stranke i udruženja, koja ih uplaćuju na otvoren račun.

Predsednik građevinskog odbora je vladika Filaret, a njegovi zamenici su iz lokalne vlasti, rekao je Ilić.

"Pohvale" za B92

Ministar je, na konferenciji za novinare na kojoj je promovisao 100 dana rada svog ministarstva, potvrdio da je Vlada odobrila novac za infrastrukturu crkve u Čačku i uputio svojevrsne pohvale na račun B92 - da prati njegov rad jer je stalno ispred njegovih objekata.

Pred brojnim televizijskim kamerama i prepunom salom za konferencije za medije Vlade Srbije, ministar za infrastruktutru Velimir Ilić odao je svojevrsno priznanje B92.

Ilić je retke reči pohvale za B92 uputio zbog pitanja koja su novinari B92 do sada postavljali u vezi sa koncesijom za autoput Horgoš-Požega, gradnjom seoskog puta na Gojnoj Gori i finansiranjem crkve u Čačku od državnog novca.

"Vama ne valja kada ministar gradi crkvu, vama ne valja kada ministar gradi infrastrukturu do verskih objekata i kada gradi put ka brdsko-planinskom području i koncesiju", kaže on.

"Mi smo vaš probni neki balon za nešto što eksperimentišete i stvarno sam prezadovoljan kada vas vidim, ja vas svaki dan vidim ispred kuće, objekata na mojoj farmi, svuda ste prisutni i hvala vam za to. Vi nas pratite", rekao je Ilić.

Upitan koliko je državnog novca uloženo u crkve i puteve u opštini Čačak, Ilić je rekao da je planinski put na Maljenu važna saobraćajna tromeđa, a novac za čačansku i sve ostale crkve, kako je rekao, odobrila je Vlada Srbije i to, kako se izrazio, po principu 'Dobar put do svakog sela i do svakog verskog objekta'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: