Druga licenca za fiksnu telefoniju?

Nove licence za fiksnu telefoniju mogu se očekivati 2008, kažu nadležni nakon što je SBB zatražio licencu za taj posao.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 11.09.2007.

14:46

Default images

Ministarka Aleksandra Smiljanić kaže da će druga licenca za fiksnu telefoniju biti dodeljena na tenderu. Fiksna telefonija sada je pod monopolom Telekoma Srbija. Smiljanićeva je navela da Ministarstvo još nije dobilo zahtev kompanije SBB za dodelu licence za pružanje usluga fiksne telefonije, ali da je o tom zahtevu obavešteno iz medija.

"Orijentacija Ministarstva jeste uvođenje konkurencije, ali istovremeno mora da se vodi računa o pružanju univerzalnog servisa, odnosno da svi građani imaju osnovne telekomunikacione usluge po pristupačnim cenama", kazala je ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Ministarstva.

Zakonom o telekomunikacijama dozvoljena je konkurencija u oblasti fiksne telefonije još pre dve godine, ali je za dodelu takve licence neophodno da Ministarstvo raspiše tender i odredi minimalne uslove koje operater mora da ispuni kako bi se bavio tom vrstom posla.

Međutim, kako ocenjuju u resornom ministarstvu, kompanije su uglavnom zainteresovane za pružanje profitabilnih usluga, zbog čega postoji opasnost za Telekom Srbije.

Postoji opasnost da kablovski operater Serbian broadbend SBB preuzme "bolje platiše", a time onemogući "Telekom" da pokrije troškove za pružanje neisplativih usluga, rekla je ona i dodala da je zbog toga u toku analiza tržišta.

Smiljanićeva je kazala i da je upoznata sa zahtevima kompanija za uvođenje telefonije preko interneta (VoIP), što će biti omogućeno kada Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) završi pravilnik o toj oblasti, čija je izrada u toku.

Pomoćnik ministarke za telekomunikacije Slobodan Laketa kazao je da nove licence za fiksnu telefoniju neće biti izdate do kraja godine, ali da se novi operateri fiksne telefonije mogu očekivati u 2008. godini.

On je naveo da SBB kao kablovski i intenet operater već ima mrežu preko koje u kratkom roku može da počne da pruža usluge telefonije, ali da je neophodno da pre dodele dozvole formira fond za univerzalne usluge.

Laketa je dodao da je u toku i razmatranje planova za raspodelu frekvencija koje će omogućiti razvoj "vajmaks" (WiMax) tehnologija, odnosno pružanja usluga fiksne telefonije bežičnim putem.

"SBB može da pokrije trećinu tržišta"

U poreduzeću SBB koje je naveći kablovski provajder u Srbiji kažu da su spremni da pružaju i usluge fiksne telefonije koje će biti prihvatljive za građane.

Kompanija SBB u ponedeljak je dostavila Ratelu zahtev za dodelu licence za fiksnu telefoniju, što je danas potvrdio i izvršni direktor kablovskog distributera SBB Dragan Šolak.

On je ocenio da svojim fiksnim telefonskim linijama SBB može pokriti trećinu domaćinstava u Srbiji. On je ukazao da od Ministarstva telekomunikacija zavisi da li će i kada raspisati tender i definisati uslove za dodelu druge licence fiksne telefonije.

On navodi da je SBB spreman da u roku tri do četiri meseca od trenutka dobijanja licence pusti u rad servis fiksne telefonije, pošto je ona već sada oko 92 odsto spremna za pružanje te usluge.

Reč je o novim linijama koje građanima donose besplatne razgovore u mreži, neograničen broj telefonskih priključaka, identifikaciju poziva, kreiranje takozvanog "profila" i druge prednosti koje u klasičnoj fiksnoj telefoniji nisu dostupne.

Prema oceni Šolaka, Ministarstvo treba da izađe u javnost sa svojim viđenjem razvoja tržišta fiksne telefonije, u situaciji u kojoj je već dve godine "Telekomu Srbija" zakonski ukinut monopol u toj oblasti.

Usluge fiksnog telefoniranja na srpskom tržištu sada pruža samo državna kompanija Telekom Srbije, koja ima više od 2,8 miliona korisnika. Telekom Srbija do sada se nije oglašavao o mogućnosti uvođenja konkurencije u fiksnoj telefoniji.

Konkurencija i modernizacija

Ministarka je danas takođe rekla da je osnovi cilj rada njenog ministarstva uvođenje konkurencije i modernizacija infrastrukture u oblasti telekomunikacija i interneta.

Ona je kazala da su mogućnosti tih tehnologija, koje su u poslednjih 20 godne izmenile svet, još nedovoljno iskorišćene u Srbiji.

Smiljanićeva je dodala da je Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo započelo rad na izmenama Zakona o telekomunikacijama, formiranju Agencije za poštanske usluge i primeni Zakona o elektronskom potpisu, kao deo tog plana.

Kako je navela, ti poslovi trebalo bi da budu završeni u narednih nekoliko meseci.

Na konferenciji za novinare je najavljeno i da će početkom sledeće godine biti registrovana prva sertifikaciona tela za izdavanje sertifikata o elektronskom potpisu, koji će omogućiti da elektronski dokumenti imaju istu pravnu snagu kao papirni, sa potpisom i pečatom.

Pomoćnik ministra za informatičko društvo Nebojša Vasiljević naveo je da je u saradnji sa Ministarstvom trgovine u toku i izrada zakona o elektronskoj trgovini, koji bi trebalo da bude završen do kraja 2007. i omogući regulacije te oblasti u Srbiji.

"Planiran je i početak rada na zakonu o zaštiti privatnosti podataka u javnim elektronskim komunikacijama, koji je jedan od uslova za ulazak na 'belu šengen listu'", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: