Svedok: Miletić nije bio glavni

Svedok Nedeljko Trkulja tvrdi da general Miletić nije mogao da izdaje nikakva naređenja osim onih dobijenih od generala Mladića.

Izvor: SENSE

Ponedeljak, 10.09.2007.

22:27

Default images

Ni on (Miletić) ni Gvero, dodao je Trkulja, nisu mogli "da prenesu korpusima ništa osim onoga što je naredio general Mladić", čiji je "najstručniji saradnik" bio general Milovanović. Pukovnik Vojske Jugoslavije Nedeljko Trkulja je to rekao svedočeći na suđenju oficirima vojske i policije bosanskih Srba optuženim za zločine u Srebrenici i Žepi.

Nedeljko Trkulja je opisao da se u julu 1995. godine, tokom srebreničke operacije Vojske Republike Spske (VRS), nalazio na komandnom mestu Glavnog štaba VRS u Crnoj Rijeci.

Dužnost mu je bila da sastavlja borbene izveštaje o toku operacije koji su upućivani predsedniku RS kao vrhovnom komandantu VRS.

Njegov pretpostavljeni, načelnik Glavnog štaba general Manojlo Milovanović, bio je "angažovan na zapadnom ratištu" te je umesto njega izveštaje Vrhovnom komandantu potpisivao načelnik operativne uprave general Radivoje Miletić.

Osim što je potpisivao izveštaje, general Miletić je imao dužnost da, na osnovu naloga koje je sa Isturenog komandnog mesta slao general Mladić, sastavlja naređenja koja su upućivana podređenim komandama.

Kao najstariji oficir u Glavnoim u štabu, ta naređenja je u julu 1995. godine potpisivao general Milan Gvero koji je, prema svedoku, "na komandno mesto dolazio retko, a i tada bi uglavnom smo igrao šah".

Mada je Gvero bio najstariji, "glavnu reč je, u stvarnosti, vodio Miletić", izjavio je Trkulja u prethodnom razgovoru sa tužiocem.

Danas je, međutim, pokušao da relativizuje tu izjavu, pa je na pitanje ko je u julu 1995. na komandnom mestu vodio glavnu reč, odgovorio da bi se "moglo bi se reći Miletić, ali nije, zapravo."

Tvrdio je da te dve izjave nisu u suprotnosti, objašnjavajući da "uprkos svojoj stručnosti, Miletić nije imao ovlašćenja da izdaje naređenja".

Nedeljka Trkulju će sutra unakrsno ispitivati branioci sedmorice optuženih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: