Kad ministri grade crkve

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić pomaže u izgradnji još jedne crkve.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2007.

16:19

Default images

Ilić je obezbedio pet miliona dinara za infrastrukturu crkve Uspenija Presvete Bogorodice kod Čačka. Dok meštani okolnih sela kažu da tom kraju nedostaju crkve, stručnjaci kažu da pojedini ministri sve češće učestvuju u gradnji crkvenih objekata kako bi, kako ocenjuju, sakupili još koji politički poen.

Sela oko Čačka uskoro će dobiti monumentalno crkveno zdanje veličine beogradske crkve Svetog Marka. Jedan od najvećih ktitora crkve Uspenija Presvete Bogorodice u naselju Košutnjak jeste ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, čije je dobročinstvo ovekovečeno na nekoliko zidnih kamenih ploča.

Ime jednog crkvenog stuba nosi Ilićevo ime jer je taj ministar kao privatno lice pre 12 godina za njega priložio 4.000 maraka. Nedavno je ministar, koji je i predsednik Građevinskog odbora te crkve, za izgradnju obezbedio više od 60.000 evra državnog novca.

Ivan Dimitrijević, predsednik Mesne zajednice Beljina, kaže da je odluka Vlade, odnosno resornog ministarstva, bila da se pomogne da se izgradi crkva. "Tome je doprinela i činjenica da je ministar iz ovih krajeva, svakako da jeste, nećemo da se lažemo". Na pitanje znači li to da ima povlašćenih, Dimitrijević kaže da se može i tako reći, ali da on ne zna nijednog čoveka na odgovornoj funkciji koji se nije potrudio da pomogne svojoj sredini.

Prota Drago Ljubičić, starešina crkve, kaže da je Velimir Ilić dinamičan i da voli da radi. "On je dao svoj prilog, iz svog džepa, s porodicom i za zdravlje svoje porodice", kaže on.

Crkva će biti obložena belim mermerom iz Studenice, ikonostas se radi u drvorezu, a biće uređen i hektar zemljišta oko tog monumentalnog objekta. Lokalni prota priznaje da je crkva preambiciozno zamišljena, da se gradi već 15 godina, ali da sada moraju da je završe jer Čačak ima samo jednu crkvu.

I meštanima je taj objekat neophodan, ali kažu da imaju još briga.

"Verovatno je bilo prečih stvari, čim ti radovi idu tako sporo, kao što su pomoć deci ili humanitarne akcije."

"Više treba davati za odgoj dece, to je bolje, za to treba dati novac."

"Velja radi svoje, kako on hoće, zašto nam daje novac. ja ne znam, ni odakle mu novac."

B92 u Ministarstvu za infrastrukturu nije uspeo da sazna ko je odobrio novac za infrastrukturu crkve i na osnovu čega je odlučeno da državnim novcem bude finansirana crkva u Košutnjaku. U Kancelariji za saradnju s medijima rečeno je da je zahtev B92 prosleđen kabinetu resornog ministra.

Stručnjaci smatraju da se pojedini ministri takmiče kako da se proslave bogougodnim delima. Oni kažu da sve češća ulaganja državnog novca u obnovu i izgradnju religijskih objekata samo nanose štetu, čega su svesni i najviši crkveni velikodostojnici.

Mirko Đorđević, sociolog religije, kaže da je patrijarh Pavle izjavio kako se grade monumentalne i skupe crkve i rasipaju pare, a u crkvi Svetog Marka, kada patrijarh služi s vladikama, često nema ljudi. "Odgovornost je na Vladi i ministrima, koji brinu samo da se sve češće slikaju s partijarhom i vladikama i steknu poene pred izbore i da barataju novcem o kom se mora voditi računa", kaže Đorđević.

Đorđević podseća da se trenutno samo u šumadijskoj eparhiji ulaže novac u obnovu više od 200 crkava. On upozorava da se u poslednje vreme ne vodi računa o stvarnim potrebama vernika jer humanitarne aktivnosti crkve, kao što su osnivanje narodnih kuhinja ili pomaganje starima, više ne postoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: