Rotšild - savetnik za Jat ervejz

Vlada Srbije izabrala je konzorcijum oko Rotšilda za privatizacionog savetnika aviokompanije Jat ervejz.

Izvor: B92

Petak, 07.09.2007.

15:39

Default images

Prema ranijim najavama, savetnik bi trebalo da preporuči i pripremi najefikasniji i najbolji način prodaje srpske aviokompanije, koja je u državnom vlasništu. Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo najavio je da će ovaj posao koštati oko milion evra:

"Poslato je pismo na 24 adrese vodećih svetskih banaka i finansijskih institucija, koje pružaju konsalting ove vrste. Sigurno je da su se obavezali da u traženom roku završe posao i to je jedan od razloga zašto nismo imali veći broj ponuda jer zaista je u pitanju kratak rok. Samo one firme koje su shvatile i ocenile da imaju sposobnosti i mogućnosti da u tako traženom kratkom roku završe taj posao jesu i podnele ponude", kazao je bubalo na konferenciji za novinare.

Direktor JAT-a Nebojša Starčević kaže da su stigle samo dve ponude za privatizacionog savetnika JAT-a i da je Rotšild dao bolju ponudu. U rukovodstvu "Jat ervejza" takođe smatraju da bi bilo najbolje da se što brže privatizuje, jer se sledeće godine očekuje primena sporazuma o otvorenom nebu koji će omogućiti bilo kojoj kompaniji iz Evropske unije da leti iz Beograda. U takvoj situaciji, smatra Starčević, Jat ne bi mogao da bude konkurentan: "Koliko ja znam, da. U ovom je trenutku najozbiljnija ponuda Aeroflota, ali tender je tender, može se javiti bilo ko".

Inače, motiv ruske aviokompanije za učešće u privatizaciji JAT- a najverovatnije je pristup otvorenom nebu Evrope, što sama Rusija ne može da očekuje u doglednoj budućnosti. Do sada su svoje interesovanje za kupovinu JATa pokazali još Island Er i Er Indija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: