Počelo suđenje Rasimu Deliću

Izvođenjem dokaza i ispitivanjem svedoka optužbe u Sarajevu je počeo trodnevni pretres u procesu protiv Rasima Delića.

Izvor: B92, Beta

Petak, 07.09.2007.

17:35

Default images

Pretres protiv bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine trajaće tri dana, a izmešten je iz Haga jer Holandija nije dozvolila ulazak u zemlju svedoku optužbe Ali Ahmedu Ali Hamadu.

To je prvi put da se deo pretresnog postupka sa izvođenjem dokaza odvija izvan Haškog tribunala.

Ali Hamad svedočio je kao bivši pripadnik jedinice El mudžahid u sastavu Armije BiH, a odgovarajući na pitanja tužioca on je detaljno opisao način na koji je stigao u BiH.

On je rekao da je 1991. godine boravio u Avganistanu gde je prošao obuku borbenih jedinica mudžahedina pod komandom Osame Bin Ladena, dodajući da je po povratku u Bahrein, po naređenju ćelije Al Kaide, u septembru 1992. godine upućen u BiH.

Ali Hamad je dalje kazao da su se komandanti mudžahedina "hvalili da su imali redovne kontakte sa Alijom Izetbegovićem i tadašnjim vojnim i političkim vrhom iz Sarajeva, koji im je pružao punu podršku".

On je dodao da nijedan napad njegove jedinice na srpske snage sve do Ilijaša i Igmana nije izveden bez saradnje sa oficirima Armije BiH, odnosno Sedmim korpusom kojim je komandovao Mehmed Alagić.

Tužilaštvo BiH je svedoku predočilo video snimke napada na srpske položaje u Ilijašu krajem 1992. goidne i napada na Vučak goru gde je srušena katolička crkva.

Ti snimci uvršteni su kao dokazni materijal.

Ali Hamad je govorio i o početku sukoba hrvatskih i muslimanskih snaga u BiH.

Optužnica Haškog tribunala tereti Rasima Delića po osnovu komandne odgovornosti za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih Hrvata i Srba na području Srednje Bosne.

On se od 1998. godine nalazi u zatvoru u Zenici, gde je na izdržavanju 12-godišnje kaznu zbog terorističkog napada auto bombom u zapadnom Mostaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: