Ranko Bugarski: Četiri ista jezika

Lingvista Ranko Bugarski kaže da nema nikakve sumnje da su hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski jedan isti jezik.

Izvor: Beta

Petak, 07.09.2007.

16:58

Default images

"Na lingvističko-komunikacijskom planu nema nikakve sumnje da su hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski jedan jezik", kaže jedan od najpoznatijih srpskih lingvista. "Razlike među ovim jezicima jako su male: procentualno gledano, ti jezici koriste 90 odsto istog jezičkog fonda", rekao je Bugarski u intervjuu za splitski "Feral tribjun".

Dodao je da su i glasovni sistem, morfologija i sintaksa vrlo slični, te se može reći da se u sve četiri države govori isti jezik.

"Veliki stepen sličnosti ogleda se, na primer, u činjenici da prosečno ili nisko obrazovani stanovnici ovih prostora koji govore srpski, hrvatski ili bosanski jezik, jako dobro međusobno komuniciraju i razumeju jedni druge bez poteškoća", kazao je Bugarski.

Ocenio je da se osamostaljivanjem država i njihovih nacionalnih jezika javila potreba da svaki od njih dokaže da je različit od drugih.

"Ali, realne jezične činjenice govore da ljudi u dnevnoj komunikaciji govore jedan te isti jezik i uglavnom se po njihovom govoru ne može odrediti njihova nacionalnost", kazao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, kada biste danas u Sarajevu na ulici slušali razgovor trojice mladića od kojih je jedan Hrvat, drugi Srbin, a treći Bošnjak, teško da biste mogli shvatiti da govore različitim jezicima.

"Ali, kada biste ih pitali kojim jezikom govore, oni bi verovatno odgovorili da govore 'naški' ili bi u smislu duhovitog komentara rekli da govore hrvatski, srpski i bosanski", rekao je Bugarski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: