"Veto Grčke za Makedoniju u NATO-u"

Grčka će uložiti veto na članstvo Makedonije u NATO i EU ako se ne postigne kompromis po pitanju zvaničnog naziva te zemlje.

Izvor: B92

Petak, 07.09.2007.

08:36

Default images

To je sinoć izjavio grčki premijer Kostas Karamanlis. "Ne dolazi u obzir da se Skoplje učlani u bilo kakvu organizaciju, bez obzira da li se ona zove NATO ili EU, ako ta zemlja ne pristane na naziv koji je svima prihvatljiv", izjavio je on tokom televizijske debate posvećene parlamentarnim izborima koji će se u toj zemlji održati 16. decembra.

Grčki premijer je kazao da će upotrebiti veto kako bi blokirao članstvo Makedonije u NATO i EU, precizirajući da će Atina iskoristiti "svako pravo da brani svoju spoljnu politiku, i to će "naravno uraditi svaka vlada".

"Mi želimo da razvijamo dobre odnose, želimo da rešimo to pitanje, ali je potrebno da i druga strana shvati da mora da učini korake kako bi se postigao dogovor", rekao je Karamanlis.

Grčka od 1991. blokira međunarodno priznanje Makedonije pod takvim nazivom, smatrajući da je naziv Makedonija eksluzivno pravo grčkog nacionalnog nasleđa.

Od 1993. Makedonija je u Ujedinjenim nacijama priznata pod privremenim nazivom - Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

"Izjava Karamanlisa - predizborna kampanja"

Šef makedonske diplomatije Antonio Milošoski ocenio je da je izjava Kostasa Karamanlisa izrečena u funkciji predizborne kampanje.

"Grčka kao dugogodišnji član NATO-a neće imati dileme i daće prednost zajedničkim interesima Alijanse u regionu u odnosu na otvorena bilateralna pitanja", rekao je Milošoski u izjavi za makedonsku novinsku agenciju MIA.

Ministar spoljnih poslova Makedonije dodao je da veruje da će "Grčka podržati nameru NATO-a da proširi zone bezbednosti i uticaj u jugoistočnoj Evropi sa već dokazanim, stabilnim partnerima kao što su Albanija, Hrvatska i Makedonija".

Makedonija očekuje da će, na samitu NATO-a iduće godine u Bukureštu, zajedno sa Hrvatskom i Albanijom dobiti poziv za punopravno članstvo u Alijansi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: