Vratili se piloti sa gašenja požara

Piloti i tehničko osoblje privredne avijacije Jata, koji su proteklih 10 dana gasili požare u Grčkoj, vratili su se u Srbiju.

Izvor: Beta

Petak, 07.09.2007.

15:51

Default images

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i ambasador Grčke u Beogradu Kristos Panagopulos danas su ih dočekali na aerodromu Lisičji jarak kod Pančeva, izrazivši im zahvalnost na uspešno obavljenom poslu. Šutanovac je objasnio da je Ministarstvo odbrane Srbije koordiniralo pružanje pomoći toj državi, na poziv Ministarstva odbrane Grčke.

Ambasador Grčke je rekao da se danas "zatvara još jedna sjajna stranica istorije u grčko-srpskim odnosima".

"Nikad nećemo zaboraviti ono što ste učinili", rekao je Panagopulos, prenevši ministru odbrane, pilotima i Jatu izraze zahvalnosti najviših grčkih zvaničnika.

Pilot Zoran Lučić rekao je Tanjugu da je kompletna naša ekipa zadovoljna uspešno obavljenim poslom, kao i posebnim odnosom kolega prema njima.

"Bilo je posebno teško dok smo leteli na relativno malim visinama iznad sela zahvaćenih vatrom", rekao je on, dodavši da su najveće teškoće stvarali beli i crni dim koji su se naizmenično mešali u vazduhu.

Osam pilota i šest tehničara učestvovali su u proteklih 10 dana u gašenju požara u Grčkoj, a kompletnu aktivnost na licu mestu koordinirao je pomoćnik ministra odbrane Srbije Dušan Spasojević. Pilote su dočekali i rodbina i prijatelji.

Starčević: Niko u Srbiji nije tražio avione

Generalni direktor "Jat ervejza" Nebojša Starčević izjavio je da od te kompanije niko nije tražio da angažuje avione iz privredne avijacije za gašenje letošnjih požara u Srbiji.

"Da je bilo ko od nas to tražio, mi bismo i reagovali i učestvovali u gašenju požara", rekao je Starčević novinarima na aerodromu "Lisičji jarak" kod Pančeva.

On je potvrdio da Jat ervejz ima ugovor sa Javnim preduzećem "Srbijašume" o angažovanju aviona za gašenje požara i objasnio da se u prethodnim slučajevima avijacija Jata koristila za te namene po pozivu.

Avioni se ustupaju besplatno, uz plaćanje troškova goriva, rekao je Starčević, ne želeći da komentariše napise u medijima da je Jat tražio novac za gašenje požara u Srbiji.

Na insistiranje novinara da odgovori da li to znači da ih Vlada Srbije ili "Srbijašume" nisu pozvali da učestvuju u gašenju požara u Srbiji, Starčević je rekao da je to "zaključak predstavnika medija".

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je, na pitanje zašto avioni Jata nisu korišćeni za gašenje požara u Srbiji, odgovorio da je i on to isto pitao, uz objašnjenje da ministarstvo kojim rukovodi nije nadležno za to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: