"Smanjiti proizvodnju duvana"

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je danas da u budućnosti duvanska industrija ne bi trebalo da ima mesto u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 07.09.2007.

12:57

Default images

"Proizvodnja duvana ne bi trebalo da se razvija i širi, već naprotiv da se smanjuje. Potrebno je da se menjaju poljoprivredne kulture i umesto duvana trebalo bi saditi druge biljke", istakao je Milosavljević na konferenciji za novinare povodom sto dana rada Vlade.

On je poručio da će broj novootkivenih slučajeva raka pluća u Srbiji rasti ukoliko se ne smanji procenat aktivnih pušača, jer se u državi popuši milijardu i trista miliona paklica cigareta godišnje.

Prema rečima Milosavljevića, parlament bivše državne zajednice ratifikovao je Okvirnu konvenciju o kontroli duvana kojom se Srbija obavezuje da će se, zbog štetnosti duvanskog dima, zalagati za smanjivanje ponude i potražnje.

"Postoji jedna kratkovida i kratkoročna logika ekonomistička, koja kaže: Ako smanjite broj popušenih paklica, smanjićete uplatu akciza u budžet i smanjićete fond od duvanskog dinara i onda ćete imati manje para i za zdravstvo", kaže on.

"Međutim, 10.000 ljudi u ovoj zemlji svake godine umre od neke bolesti koja je mogla potpuno da se izbegne ili uošpte da ne nastane", kaže on.

On je naglasio da način kako se organizovano društvo bori protiv pušenja pokazuje koliki je njegov civilizacijski nivo.

Predstavljajući rezultate rada ministarstva, Milosavljević je naglasio da je jedan od najvećih uspeha dobijanje nagrade Svetske zdravstvene organizacije za kampanju protiv pušenja "Jedan pušač, mnogo žrtava".

Nezaposlenost, prava pacijenata...

Ministar zdravlja izjavio je da je sprovođenje strategije smanjenja nezaposlenosti u sistemu zdravstvene zaštite jedan od najvažnijih zadataka tog ministarstva, sa ciljem da se nezaposlenost prepolovi do 2010. godine.

Milosavljević je naveo da je Ministarstvo zdravlja odobrilo 1.000 novih radnih mesta za 300 doktora medicine i 700 medicinskih sestara i tehničara.

Od toga će se u domovima zdravlja zaposliti 180 lekara u delatnostima opšte medicine, odnosno zdravstvene zaštite odraslih građana, a u hitnoj medicinskoj pomoći 19 doktora medicine.

Prema njegovim rečima, u bolničkim ustanovama zaposliće se 101 doktor medicine - 59 u delatnostima anesteziologije sa reanimatologijom, 42 u radiologiji, a 700 medicinskih sestara i tehničara na poslovima zdravstvene nege pacijenata.

Milosavljević je podsetio da je Ministarstvo zdravlja pokrenulo kampanju "Imate pravo", za informisanje građana o pravima pacijenata u sistemu zdravstvene zaštite, u cilju boljeg upoznavanja korisnika i davalaca zdravstvenih usluga o pravima građana i pacijenata u sistemu zdravstvene zaštite.

Jednomesečna kampanja, koja je početak kontinuiranog procesa, obuhvatila emitovanje TV spota, bilborde, distribuciju edukativnih brošura i postera u zdravstvenim ustanovama i prisustvo u štampanim i elektronskim medijima.

On je, takođe, kazao da je predstavljena publikacija o zdravlju stanovništva Srbije, koja je nastala zahvaljujući istraživanju koje je realizovalo Ministarstvo zdravlja krajem 2006. godine.

Ministar je naveo da periodično ispitivanje zdravlja stanovnika obezbeđuje važne podatke o socijalno-ekonomskim odrednicama zdravlja, zdravstvenom stanju na osnovu samoprocene ispitanika, životnim stilovima, korišćenju zdravstvene službe i troškovima za zdravstvenu zaštitu.

"Ti podaci omogućavaju evaluaciju politike i programa u periodu između dva istraživanja, identifikovanje prioritetnih problema i realizaciju odgovarajućih mera i aktivnosti za unapređenje zdravlja i zdravstvene zaštite stanovnika", kazao je ministar zdravlja.

Rezulatati istraživanja pokazali su značajne uspehe u smanjenju učestalosti pušenja među odraslima i adolescentima, bolju informisanost o faktorima rizika i veću odgovornost za sopstveno zdravlje, češće korišćenje usluga u državnom sektoru i veće zadovoljstvo korisnika pruženim uslugama, ali veću potrošnju alkohola, što ukazuje da se na tom problemu treba ozbiljno raditi.

Milosavljević je kazao da je cilj Ministarstva da za vreme ovog mandata završi renoviranje kliničkih centara u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, za šta će biti utrošeno oko 200 miliona evra.

On je zaključio da je neophodno da društvena svest o značaju zdravlja bude podignuta na viši nivo, kako bismo došli do boljih rezultata u sistemu zdravstvene zaštite u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: