Taksisti najavljuju štrajk

Beogradski taksisti za 11. septembar najavljuju štrajk zbog odluke gradskih vlasti da dozvoli rad za još 1.500 taksi vozila.

Izvor: Beta

Petak, 07.09.2007.

07:56

Default images

Taksisti navode da zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović nije poštovala nijednu od odluka donetih na poslednjem sastanku sa predstavnicima taksista. Ukoliko se i posle protesta ne usvoje njihovi zahtevi, taksisti su najavili generalni štrajk za 20. septembar kada će biti blokirane sve glavne gradske saobraćajnice.

Taksisti traže smanjenje broja registrovanih vozila i izdavanje novih dozvola za rad samo licima koja za to imaju uredna sudska rešenja koja bi Taksi asocijaciji stalno bila dostupna na uvid.

Oni zahtevaju i hitno preuređenje taksi stajališta, regulisanje cenovnika vožnje prema standardu iz specijalne studije i ukidanje obaveznog standarda euro 3 i euro 4 prilikom uvoza automobila.

Ukoliko dogovora ne bude, taksisti najavljuju štrajk za 11. septembar i to blokadom pravca od Dunavske ulice, preko Francuske, do trga Nikole Pašića.

U saopštenju Skupštine grada navodi se da će gradska vlada nastaviti da realizuje strategiju razvijanja taksi prevoza do 2012. godine. Kako kažu, usvojeni su brojni zahtevi koje su taksisti iznosili, a koji su vezani za poboljšanje uslova rada.

Poslednji koji je usvojen bio je uvođenje uređaja GPS, koji bi im poboljšao bezbednost. U gradskoj kući niko nije komentarisao navode taksista o blokadi grada.

Udruženje: Dozvoliti rad svima

"Zamenica gradonačelnika konačno je naložila Sekretarijatu za privredu da izda saglasnost za obavljanje taksi prevoza svima koji ispunjavaju zakonom predviđene uslove, a nalazili su se na tzv. listi čekanja", potvrdio je predsednik Udruženja neregistrovanih i registrovanih taksista Srbije Predrag Pezerović.

Gradski čelnici su time ispoštovali odluku Ustavnog suda, donetu još pre tri godine, rekao je on na konferenciji za novinare, napomenuvši da je Sekretarijat za privredu sada naložio Odeljenju za autotaksi prevoz da počne upis taksista u registar.

Međutim, iako je upis započeo prošlog ponedeljka, još nijedan taksista koji je ispunio uslove nije dobio dozvolu za rad, rekao je Pezerović, izrazivši sumnju da se upis opstruiše.

Prema rečima advokata Udruženja Zdravka Krstića, četiri godine uporno i sistematski se radi na poništavanju Odluke Skupštine grada o taksi prevozu, kojom je propisan određen broj taksista koji mogu legalno da prevoze putnike u Beogradu.

Posle donošenja odluke Ustavnog suda da grad ne može ograničavati broj osoba koje će se baviti taksi prevozom, gradski čelnici se oglušuju o zakon i formiraju tzv. listu čekanja, pokreću se sudski sporovi i sve se završava pred Okružnim sudom u Beogradu, rekao je on.

"Svi taksisti koji ispunjavaju uslove za rad moraju dobiti dozvolu, a ne samo oni koji su se žalili", rekao je Krstić i najavio da će "sada biti podnete tužbe za naknadu štete za izgubljenu dobit za sve ovo vreme".

On je rekao da očekuje da će oko 400 taksista koji imaju izvršne opresude Ustavnog suda biti upisani u registar taksi prevoznika tokom ovog meseca, a objektivno do kraja godine i svi taksisti koji su na listi čekanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: