DSS uslovljava podršku Tadiću

DSS bi podržao Borisa Tadića na predsedničkim izborima, ali pod uslovom da oni ne budu održani pre septembra 2008. godine.

Izvor: B92

Petak, 07.09.2007.

08:38

Default images

Izvor "Politike" u vrhu DSS-a tvrdi da je to odgovor na zahtev Tadićeve Demokratske stranke da "narodnjački blok" podrži lidera DS-a u prvom krugu, odnosno da nema svog kandidata za predsednika države.

U današnjem izdanju "Politika" piše da bi Tadić podršku DSS-a "zaradio" pristajanjem na odlaganje izbora, a sa druge strane, kako tvrdi izvor lista, DSS bi bio spreman da preuzme odgovornost za promenu Ustavnog zakona ili u najmanju ruku "novine u tumačenju" koje bi u tom slučaju bile nužne.

Prema Ustavnom zakonu, predsednički izbori treba da budu raspisani do kraja godine, odnosno 60 dana od usvajanja zakona kojima se uređuju položaj, izbori za predsednika Republike, odbrana i Vojska Srbije, spoljni poslovi i službe bezbednosti.

"Politika" navodi da zahtev za odlaganje izbora u DSS-u pravdaju strahom da bi posle 10. decembra moglo da dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, priznavanja od SAD, a možda i EU.

Kako piše "Politika", u DS, međutim, smatraju da bi upravo mogućnost jednostranog priznanja Kosova trebalo da bude argument više da se izbori održe ove zime.

Šutanovac: Logično da DSS podrži Tadića

Ministar odbrane i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da ne zna kako Vlada Srbije može da opstane ukoliko Demokratska stranka Srbije ne podrži kandidata DS-a na predsedničkim izborima.

Šutanovac je u intervjuu nedeljniku "Standard" ocenio da je ideja o odlaganju izbora iskaz nemoći DSS-a da pronađe kvalitetnog predsedničkog kandidata, kao što je kandidat DS-a.

On je rekao da ne zna kako Vlada može da opstane ukoliko stranka koja je osvojila manje glasova na izborima, a ima premijera, odbija da podrži kandidata stranke koja je dobila najviše glasova.

"Taj takozvani šesti princip krše ili će ga kršiti oni koji sebe nazivaju principijelnim", rekao je Šutanovac.

Ocenio je da bi za DSS bilo bolje da podrži kandidaturu Borisa Tadića i dodao da je "ubeđen da će Tadić pobediti na izborima, ma koga DSS podržao".

"Time će konačno potvrditi da su stranka sa demokratskim predznakom. Ukoliko do podrške ne dođe, moraće da dođe do redefinisanja odnosa u okviru koalicije", kazao je Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: