Izvinjenja Crnoj Gori

Božidar Đelić i Vuk Jeremić izvinili se juče Crnoj Gori zbog izjava savetnika premijera Aleksandra Simića. Vlada bez zvanične reakcije.

Izvor: B92

Petak, 07.09.2007.

07:52

Default images

Iako Vlada nije zvanično navela da se o tome razgovaralo na današnjoj sednici, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je novinarima da je na sednici Vlade Srbije donet zaključak da je Crna Gora međunarodno priznata država, članica Ujedinjenih nacija, i da je to zvanična pozicija Vlade Srbije. Vojislav Koštunica se neće izviniti, a Vlada nije izdala zvanično saopštenje.

S obzirom na demarš koji je crnogorska vlada uputila povodom izjave savetnika premijera o Crnoj Gori kao kvazidržavi, crnogorski novinari pitali su ministra Jeremića, nakon razgovora s crnogorskim kolegom Milanom Roćenom, da li će se Srbija izviniti tim povodom, kao što se Nemačka izvinila zbog izjave Andreasa Cobela.

"Nije se Nemačka izvinila, već je objasnila svoju politiku. Tako ćemo i mi objasniti naš stav povodom Crne Gore. To je priznata država, s kojom želimo dobre odnose", rekao je Jeremić.

Roćen je rekao da je zadovoljan zaključkom Vlade Srbije, ali je dodao i da je on telefonski poziv Jeremića u četvrtak uveče shvatio kao izvinjenje zbog izjava savetnika premijera Srbije Aleksandra Simića, posle čega je usledilo i izvinjenje potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića.

Na sednici Vlade Srbije danas je bilo reči o izjavama Aleksandra Simića i otkazivanju posete Velimira Ilića Crnoj Gori, saznaje Tanjug.

Tanjugovi izvori navode da Simićeva izjava i Ilićev postupak nisu bili formalno na dnevnom redu sednice niti je o njima "bilo izjašnjavanja članova Vlade". Rasprava je protekla u "mirnom i konstruktivnom tonu".

Juče je bilo najavljeno da će objašnjenje takvog ponašanja Ilića i Simića danas na sednici Vlade tražiti ministri iz DS-a i G17 plus.

Roćen: Nije odnos prema SPC ili građanima

Nekada veoma bliske republike sada se nalaze u možda najlošijim odnosima u novijoj istoriji. Pogoršanje veza, koje je nastupilo izdvajanjem Crne Gore iz državne zajednice, kulminira štrajkom glađu vladike Filareta i pogrdnim nazivima jugozapadnih komšija.

U međuvremenu zategnuti odnosi danas su donekle izglađeni dolaskom u Beograd crnogorskog ministra spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore smatra da "somnambulne" izjave koje stižu iz Beograda i ponašanje Vlade Srbije tim povodom ne doprinose rešavanju ovog slučaja, već samo urušavaju odnos Srbije i Crne Gore.

On je rekao da rešenje tog slučaja ne zavisi od Podgorice već od Brisela. Milan Roćen je danas rekao da se krivica za slučaj Jelenka Mićovića, odnosno vladike Filareta upućuje na pogrešnu adresu.

"Ovo nije odnos Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili građanima Srbije. Mi samo poštujemo upozorenje Saveta ministara EU i spisak Haškog tribunala, na kojem se nalaze lica za koje se sumnja da pomažu haškim optuženicima, a na kojem je i Jelenko Mićović, odnosno Filaret", objasnio je Roćen.

On je podsetio da je Crna Gora predlagala Srbiji da se zajedno obrate na međunarodne adrese, kako bi mu se dozvolilo da uđe u Crnu Goru, ali da nije bilo odgovora sa beogradskih adresa.

"Uvrede sa bilo koje adrese ili funkcije nisu nas povredile. To nanosi štetu samo Srbiji i njenoj evropskoj perspektivi", poručio je Roćen i naveo da se on nalazi u prijateljskoj poseti Beogradu.

Roćen je u razgovoru sa ministrom odbrane Srbije Draganom Šutanovcem rekao da spor oko Filareta ne odslikava ni odnos Crne Gore sa samim episkopom, za kojeg je rekao da je imao dobar odnos sa vlastima Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Kako je navedeno, Roćen je Šutanovcu preneo poziv ministra odbrane Crne Gore da poseti tu zemlju.
Roæen i Ðeliæ tokom susreta (Fonet)
Takođe, potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić i ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen dogovorili su se danas da srpska i crnogorska strana ulože napore i prevaziđu probleme nastale zbog zabrane vladici Filaretu da ulazi u Crnu Goru.

Đelić i Roćen su ocenili da bi dve države trebalo da unapređuju dobrosusedske i prijateljske odnose, saopštio je kabinet potpredsednika Vlade Srbije.

A potpredsednik Vlade Srbije rekao je prethodno za B92 sinoć da je upućivanje protestne note minimum reakcije Crne Gore, te da bi isto uradila i Srbija kada bi je neko nazvao kvazidržavom. Srbija mora da gradi dobre odnose sa susedima čak i kada joj se ne sviđa neki od njihovih poteza, rekao je Đelić.

"Vlada Republike Srbije i Srbija priznaju Crnu Goru kao državu. Mi je poštujemo i gradimo dobrosusedske odnose sa Crnom Gorom. To je politika Vlade Republike Srbije, a sve ostalo su neki lični stavovi i ni na koji način Vlada Republike Srbije ne želi da omalovažava ili na bilo koji način uvredi građane Crne Gore", kazao je Đelić za B92.

Na konstataciju novinara B92 da je ambasadorka Crne Gore uputila protestnu notu i rekla da očekuje izvinjenje i na direktno pitanje da li bi on bio spreman da se izvini zbog onog što se čulo, Đelić je kazao: "Evo, ja se izvinjavam Crnogorcima".

Ceo skandal izbio je zbog slučaja vladike Filareta koji štajkuje glađu jer mu je, zbog sumnje da pomaže haške begunce, zabranjeno da uđe u Crnu Goru.

Crna Gora pita EU za Filareta

Crnogorska Vlada pitala je Evropsku uniju može li dozvoliti ulazak u Crnu Goru vladici Filaretu u skladu sa odlukom Saveta Unije o zabrani ulaska i prelaska preko teritorije država-članica osumnjičenima za pomaganje haškim beguncima, potvrdila je šefica crnogorske misije u Briselu Slavica Milačić.

Crna Gora je, konkretno, tražila objašnjenje da li eventualno postoji mogućnost izuzeća, i ako je to slučaj, pod kojim uslovima, kao i tumačenje za neke druge slučajeve, navela je Milačićeva.

Precizirala je da je od nadležnih institucija Unije zatraženo tumačenje odluke Saveta EU od 18. jula 2007. godine o "slučaju Filaret".

"Očekujemo da uskoro dobijemo zvanično tumačenje od nadležnih službi EU", rekla je ona podgoričkim medijima.

"Ne očekujem izvinjenje Koštunice"

Svetozar Marović ne očekuje izvinjenje Vojislava Koštunice Crnoj Gori zbog izjava Aleksandra Simića o toj zemlji kao kvazidržavi.

Srpski premijer Vojislav Koštunica neće uputiti izvinjenje Crnoj Gori zbog uvreda koje je na račun Crne Gore uputio njegov savetnik Aleksandar Simić, saopštio je bivši predsednik državne zajednice Svetozar Marović.

Marović je podržao državne organe Crne Gore koji su zabranili Filaretu ulazak u Crnu Goru.

Komentarišući uvrede na račun Crne Gore i ostale događaje vezane za štrajk glađu episkopa Filareta, kao i gest ministra Velimira Ilića, potpredsednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović je ocenio da se, između ostalog, radi o očiglednom sukobu tajne i javne politike.

To se ogleda u javnom izražavanju želje da Srbija bude deo Evropske zajednice, dok se istovremeno ne poštuju pravila, rekao je on. Marović je u intevjuu televiziji IN pojasnio zašto Filaret ne može da uđe u Crnu Goru.

"Episkop srpske crkve Filaret se mora suočiti sa činjenicom da Crna Gora ima obavezu prema građanima koji većinski žele evropski put, a evropski cilj podrazumjeva obaveze od kojih je jedna ograničenje kretanja osobama za koje se sumnja da pomažu optužene za ratne zločine", rekao je Marović.

Marović je ocenio da Filareta na granici ne posećuju toliko crkveni velikodostojnici, koliko, kako je rekao, politički velikodostojnici, konstatujući da i pojedine ličnosti iz srpske crkve, kao mitropolit Amfilohije, znaju da slučaj Filareta ne predstavlja pitanje verskih sloboda.

Crnogorska vlada na poslednjoj sednici nije raspravljala o štrajku glađu episkopa Filareta, a rečeno je da se naziru moguća rešenja te situacije.

Rešenje koje se najčešće pominje je da Filaret uđe u Crnu Goru pod policijskom pratnjom i to u slučaju da Haški tribunal ili Evropska unija obaveste Crnu Goru da su na neki način iz dokumenata o ograničenju kretanja pomagačima ratnih zločinaca izuzeli Filareta.

Bujošević: Posledice će se tek videti

Novinar NIN-a Dragan Bujošević smatra da če se posledice izjave Aleksandara Simića i postupka ministra Ilića videti tek posle sednice Vlade.

"Mislim da će težina reči savetnika premijera Koštunice tek danas biti izmerena na Vladi i mislim da ćemo onda znati nešto više", kazao je Bujošević za B92.

On je rekao da Simiću treba čestitati na "intelektualnoj hrabrosti", ali da mu treba zameriti na "odsustvu takta i veštine".

"Problem je što se niti o izjavi Simića, niti o potezu Velimira Ilića nije izjasnio Vojislav Koštunica", rekao je Bujošević i dodao da se time možda pokazuje koliki je "sukob u samoj Vladi oko pitanja spoljne politike".

"Odnosno, time se pokazuje da DSS neće dopustiti DS-u, odnosno Vuku Jeremiću i Tadiću da vode spoljnu politiku samostalno. Uostalom, danas će Roćena primiti očigledno samo ljudi koji su iz Demokratske stranke", objašnjava Bujošević.

On misli da poseta Roćena i jučerašnje izvinjenje Božidara Đelića Crnoj Gori ne može tako lako da izgladi odnose dve države. "Naravno, mi ćemo čuti neke slatke reči i to je nešto što je deo diplomatije, ali suštinski Crna Gora i Srbija će imati i dalje probleme. Problem broj jedan je problem Filareta", kaže on.

"Mislim da se tu ne radi toliko o poštovanju preporuke haškog tribunala, koliko o nameri Crne Gore da, da kažemo pod znacima navoda, konfiskuje Srpsku pravoslavnu crkvu", kaže Bujošević.

On upozorava da su takvi sukobi dugotrajni. "Takvi sukobi oko crkava čak mogu da se pretvore u nešto što su verski sukobi, a oni su uvek dugotrajni, a da ne pominjem da mogu da budu i krvavi", rekao je Bujošević.

"S druge strane, taj odnos između Srbije i Crne Gore će opterećivati bilo koji, čak i najopravdaniji zahtev srpske manjine u Crnoj Gori, koje ima 30 odsto", navodi on.

"Čim ta manjina recimo bude tražila, na šta ima puno pravo, školovanje na srpskom, a ne na crnogorskom jeziku, ili ukoliko bude tražila da dobije svoje medije… mislim da će naići na žestoku reakcije vladajuće Crne Gore", smatra Bujošević.

On misli da to sve može da se ublaži jedino ako srpska manjina takva svoja prava bude tražila ne u Beogradu, već u Briselu.

"Filaret pristao da primi infuziju"

Episkop mileševski Filaret pristao je popodne da primi infuziju ali nije pristao da prekine štrajk gladju, iako je njegovo zdravstevno stanje kritično, kazao je državni sekretar u Ministarstvu vera Srbije Milan Brdar.

"Vladika Filaret je u vrlo lošem stanju, gornji pritisak mu je bio 80 a donji nije mogao da se izmeri", rekao je Brdar i dodao da su lekari konstatovali niz zdravstevnih problema i da je njegovo zdravstevno stanje kritično jer ima prekide svesnih i nesvesnih stanja.

"Pitanje je da li on može da dočeka sutrašnji dan", dodao je Brdar.

Prema njegovim rečima, konzilijum koji je sastavio ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević, ostao je uz episkopa mileševskog ali
lekari ne mogu da preduzmu nikakve mere dok se pacijent, u svesnom stanju, s tim ne saglasi.

Filaret najavljuje radikalizaciju protesta

Vladici Filaretu koji na graničnom prelazu Srbije i Crne Gore štrajkuje glađu, lekari iz Beograda, Užica i Prijepolja ustanovili su danas visok nivo šećera u krvi i potpuno oslabljeno srce, rečeno je agenciji Beta.

Vladika, međutim, odbija da prekine radikalan post i ukoliko mu se ne obrati neko od zvaničnika Crne Gore, od "nedelje planira da prekine i uzimanje vode i lekova".

On ne može samostalno da se kreće i komunicira sa medijima, pa je ovlastio novinara Radio Beograda Ratka Nikića za obaveštavanje javnosti.

Filaret je danas odbio i molbu Svetog arhijerejskog sinoda SPC i patrijarha Pavla da prekine štrajk glađu iako se njegovo zdravstveno stanje iz časa u čas pogoršava, saznaje agencija Beta.

Prema Nikićevim rečima, očekuje se da medicinske ekipe beogradskog Kliničkog centra i Doma zdravlja iz Prijepolja uskoro stignu na lice mesta iako je Filaret juče naložio prijepoljskim lekarima da ga više ne posećuju.

Prema saznanjima Bete, vladika je ranije odbio da ga pregledaju lekari iz Crne Gore.

Zdravstveno stanje vladike Filareta već nekoliko dana je u kritičnoj fazi, a njegovo funkcionisanje, kako je naveo Nikić, znatno otežavaju uslovi u kojima protestuje i neuobičajeno hladno vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: