Grčka: Požari se ponovo šire

Policija uhapsila sedam osoba zbog sumnje da su povezani s požarima. Vatra se danas ponovo širi, a broj žrtava zvanično je 64.

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2007.

07:43

Default images

Šumski požari, koji od petka besne na grčkom poluostrvu Peloponezu, iako se činilo da se konačno polako gase, danas su nastavili da se šire. Otvaraju se nova žarišta i to ponovo na teritoriji Peloponeza i Evije. Vlada Grčke objavila je da će odmah isplatiti hiljade evra prve pomoći i odštete svakom od građana pogođenih ovogodišnjim šumskim i požarima u naseljima.

Jak vetar sada doprinosi brzom rasprostiranju vatre, mnogi putevi su zatvoreni, sela su blokirana, a kako javljaju grčki mediji, pronađena je još jedna žrtva, čime se broj poginulih sada popeo na 64.

Nadležne službe najavljuju da će danas pokušati da objave prve zvanične procene ukupne štete kako bi se što pre krenulo u nadoknadu i pružanje prve pomoći ugroženom stanovništvu.

Ukupan iznos vanredne pomoći, koju će isplatiti grčka vlada, procenjen je na oko 20 miliona evra.

Za svakog poginulog člana porodice će dobiti hitnu pomoć od po 10.000 evra i uživati iste trajne privilegije koje je Grčka do sada davala porodicama policajaca i vojnika poginulih na dužnosti.

Svaka osoba povređena u požarima, čije su povrede ostavile trajne posledice, dobiće po 8.000 evra, a prva pomoć svim porodicama pogođenim požarom je 3.000 evra i uz to će dobiti još po 10.000 evra nadoknade za uništene kućne aparate.

Meteorolozi za poslepodne najavljuju jak vetar, što može pogoršati situaciju. Ukupan iznos vanredne pomoći grčke vlade je procenjen na oko 20 miliona evra.

"Porodice žrtava požara će će za svakog poginulog člana dobiti hitnu pomoć od po 10.000 evra i uživati iste trajne privilegije koje je država do sada davala porodicama policajaca i vojnika poginulih na dužnosti", saopštio je predstavnik vlade Teodoros Rusopulos.

Sve snage angažovane

Više od 800 vatrogasaca i 800 vojnika, kao i nekoliko desetina stranih vatrogasaca gase šumske požare na podružju Elide, na zapadu Peloponeza, uz pomoć sedam aviona i četiri helikoptera.

Predsednik Srbije Boris Tadić izdao je juče naredbu načelniku Generalštaba Vojske Srbije Zdravku Ponošu da stavi u pripravnost specijalizovane jedinice koje bi u slučaju potrebe pružale pomoć Grčkoj vojsci u gašenju požara. Sedam aviona iz Srbije stiglo je u Grčku kao pomoć Srbije u borbi sa katastrofalnim požarima koji već danima besne na skoro 50 odsto grčke teritorije.

Pomoćnik ministra odbrane Dušan Spasojević za B92 kaže da su se apelu za pomoć ministarstva odbrane Grčke prve odazvale Francuska, Italija i Srbija.

"Ono što smo mi u ovom trenutku mogli da ponudimo Grčkoj jesu šest aviona privredne avijacije Jata tipa "dromader", i jedan avion "antonov 2" koji će navoditi ove avione, koji su u mogućnosti da u roku od sat vremena izbace oko 40 tona vode", kaže on.

"Ono što je povoljna okolnost jeste da Grčka ima veoma razvijenu infrastrukturu za upotrebu ovakve avijacije, kapilarni sistem malih aerodroma, veliki broj, na hiljade tih malih aerodroma svuda širom zemlje i potrebnu infrastrukturu i resurse na zemlji, cisterne, kako bi ti avioni mogli da budu iskorišćeni na najbolji mogući način", rekao je on.

On kaže da su tokom pre podneva avioni ušli grčki vazdušni prostor i da su na solunski aerodrom ušli po benzin. "Očekujem da u upotrebi u borbi protiv vatrene stihije budu već u toku kasnih popodnevnih sati", rekao je on.

"Situacija na samom terenu je dramatična, dobija čak i neke obrise grčke tragedije", kaže on.

"Gori 50 posto teritorije, ljudi sa kojima sam ja razgovarao, njihov zamenik ministra odbrane je u očajnom stanju, zaista su veoma zabrinuti. Nemaju procenu koliko bi požar mogao da traje. Temperature ne jenjavaju, a duva veoma jak vetar", kaže on.

Opozicija protestuje

A opozicione stranke, koje su juče oštro kritikovale konzervativnu vladu zbog načina na koji se suočila sa najvećim požarima koji su zahvatili zemlju u više poslednjih decenija, i danas su organizovale demonstracije u Atini.

Opozicija aludira da su finansijska izdašnost Vlade i žurna najava mera pre no što su požari ugašeni i šteta procenjena, deo političke pripreme vladajućih konzervativaca za prevremene poslaničke izbore koji se održavju 16. septembra.

"Ova vlada se pokazala kao potpuno nesposobna, nemoćna da se izbori sa krizom izazvanom požarima kao što se pokazala nesposobna u svakoj drugoj krizi s kojom je bila suočena tokom četvorogodišnje vladavine", rekao je lider opozicionih socijalista (PASOK) Jorgos Papandreu.

Atina: Slabiji zemljotres i protesti

Zemljotres jačine 4,4 stepena Rihterove skale registrovan je jutros 45 kilometara severno od Atine, a za sada nema izveštaja o materijalnoj šteti, javlja Geodinamički institut obzervatorije u Atini.

Zemljotres koji je registrovan u 07.35 po lokalnom vremenu osetio se u nekoliko delova glavnog grada Grčke, navodi agencija AFP.

Od danas počinju i opozicioni protesti u gradovima širom Grčke, optužbe rezigniranog stanovnoištva na račun države se i dalje nastavljaju, i cela javnost je ujedinjena u stavu da se vlada ponela neodgovorno i da je tragedija mogla biti sprečena.

Demonstranti levice prošli su kroz ulice Atine uzvikujući "dole vlada". Parlamentarni izbori zakazani su za 16. septembar.

"Ova vlada se pokazala kao totalno nesposobna, nemoćna da se izbori sa krizom izazvanom požarima kao što se pokazala nesposobna u svakoj drugoj krizi s kojom je bila suočena tokom četvorogodišnje vladavine", rekao je lider opozicionih socijalista Jorgos Papandreu.

Prema istraživanjima javnog mnjenja pre požara, konzervativci su bili ispred socijalista jedan do dva procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: