Objavljuje se najveći deo ugovora

Vlada Srbije donela je odluku da se objavi ceo ugovor i najveći deo aneksa o koncesiji za autoput Horgoš-Požega.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 23.08.2007.

07:16

Default images

Sednica Vlade na 100. dan od početka rada trajala je više od tri sata. Kako saznaje B92, aneksi za koje koncesionar FCC Alpina traži da budu tajni, biće predmet pregovora četvorice ministara sa predstavnicima koncesionara, kako bi i ti delovi bili objavljeni. U pregovorima će učestvovati ministri Cvetković, Đilas, Dinkić, Ilić, kao i javni pravobranilac Srbije.

Nezvanično, tajna će ostati informacije o kreditima koje koncesionar uzima od banaka za izgradnju puta.

Kako B92 saznaje, ministri u Vladi Srbije zakazaće sastanak sa predstavnicima vojvođanskih vlasti kako bi razmotrili probleme u vezi sa koncesijom za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Pošto koncesije ne poznaje kao udžbenike, ministar prosvete Zoran Lončar nije mogao da učestvuje u raspravi u Vladi Srbije, pa nije ni mogao da kaže koji će detalji ugovora ostati tajna, s obzirom na odredbu o poverljivosti tehničke i finansijske dokumentacije na koju se koncesionar može pozvati.

"Ja sam samo pristustvovao sednici, nisam učestvovao u raspravi. Svi delovi koji su od interesi za javnost dokazuju ugovor o koncesiji radi interesa Republike Srbije da ne sadrži odredbu štetnu po Srbiju", rekao je on.

Ministar prosvete nije znao da kaže kada će najveći deo ugovora sa aneksima biti objavljen na sajtu Vlade, ali je rekao da će to biti u najkraćem roku.

A na pitanje zašto je on došao na konferenciju posle sednice Vlade, na kojoj nije odlučeno ništa u vezi sa prosvetom, Lončar je primenio praksu ponavljanja odgovora.

Lončar: Ja vam se zahvaljujem na pitanju, i to ćete morati da pitate ostale članove Vlade Republike Srbije. Ja nisam bežao nikada od javnosti. Imali ste priliku da se upoznate sa mojim radom pre.

B92: To znači da Velimir Ilić i ostali članovi Vlade beže od javnosti?

Lončar: Ako je pitanje meni upućeno, zahvaljujem, ali to pitanje uputite ostalim članovima Vlade.

Lončar je zahvalio i na pitanju novinara koliko je ozbiljna vlada koja na konferenciju za novinare na kojoj je glavna tema koncesija pošalje ministra prosvete, i rekao da ova zemlja nema ozbiljniju vladu od sadašnje.

Ministar prosvete je zahvalio i na pitanju da li je Vlada raspravljala o odgovornosti Velimira Ilića, koji je pet meseci tvrdio da ne može da se objavi ugovor.

Uz to je i ponovio da je odluka o objavljivanju doneta jednoglasno, na Ilićevu inicijativu.

Ugovor je potpisan 30. marta ove godine, a novinarima je tek pre nekoliko dana omogućen uvid u osnovni tekst.

Bez uvida u anekse ugovora o koncesiji - javnost Srbije ostala bi uskraćena za mnoge informacije, kao što su način na koji će se obračunavati putarina, ali i koliko će se novca mesečno slivati u budžet Srbije na osnovu naknade za koncesiju.

Pretpostavlja se da aneksi imaju preko 1000 strana, za razliku od osnovnog ugovori od 50 strana, koji je novinarima u ponedeljak stavljen na uvid.

Ilić: Izdajnici i suze

Ministar Velimir Iliæ na sednici Vlade (FoNet)
Ministar infrastrukture Velimir Ilić je sinoć na RTS-u izjavio da je kampanja koja se vodi protiv njega "čisto politička", a da je ugovor "čist kao suza".

"Naši izdajnici, koji u Srbiji, nažalost, postoje, i protiv kojih zakon ne preduzima ništa, tipa Kostreša i ostalih, sistematski rade na uništavanju svega što miriše na Srbiju, a ovih dana izdaju vojvođanske pasoše", rekao je Ilić.

"Tu se uključuje i gospođa Barać, čak šta više i Miša Brkić, novinari koji su veterinari po struci, agronomi, svi komentarišu koncesiju", kazao je ministar Ilić.

Velimir Ilić je rekao i da se boji da će zbog kampanje koja se vodi, koncesionar odustati od izgradnje autoputa Horgoš-Požega.

"Koncesionar ne dâ da se objavi finansijski deo ugovora, a pravni smo objavili. Pitanje je da li će koncesionar nastaviti da radi. Oni su me upozorili da su oni jake firme i njima kampanje nanose veliku štetu", rekao je on.

Odgovarajući na primedbu da je Ustav Srbije, koji garantuje javnost takvih poslova, iznad bilo kakvog ugovora, Ilić je rekao da je ugovor završen pre donošenja novog ustava.

"Ustav je jači od koncesionog ugovora, ali je koncesija završena pre nego što je usvojen Ustav. Ustav ima tačku koja smeta", rekao je Ilić.

Ilić se upitao i zašto se toliko insistira na tom ugovoru, a "ne i o B92 i Sartidu".

"Ja ću insistirati, i po cenu svoje ostavke, da se obelodani, i tražiću da sve bude dostupno javnosti. Ne bude li se obelodanilo, neću biti ministar u Vladi Srbije", kazao je on.

Kostreš: Ne verovati Iliću "na reč"

Vraæa se vreme 'izdajnika': Bojan Kostreš (FoNet)
Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš kaže za B92 da, kad je u pitanju ugovor o koncesiji, javnost Iliću ne sme verovati na reč.

Da li je ugovor čist kao suza, kako tvrdi ministar, treba da utvrde stručnjaci, rekao je Kostreš, kao i da na uvrede neće odgovarati.

"Ilić koristi retoriku Slobodana Miloševića. U Srbiji određene grupe ljudi, kada god žele da skrenu sa teme, svoje političke oponente nazivaju izdajnicima, podmeću razne laži i izmišljotine. Postavljam ponovo osnovno pitanje - zašto ne možemo da vidimo taj ugovor?", pita Kostreš.

Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, smatra da je činjenica da Velimir Ilić tako žestoko, ne birajući sredstva, brani ugovor, dokaz da on, u stvari, brani svoje uskopartijske interese.

"Iz njegove reakcije se, u stvari, vidi ono što se može inače videti - radi se o interesu njegove stranke. Zato je on i rekao da će izaći iz Vlade i oboriti je, ako se ospori koncesija", rekla je Baraćeva.

Ona kaže i da ne razume kuda vodi put Beograd-Požega. "Vodi samo u Zapadnu Srbiju, gde je političko uporište Velje Ilića", kazala je Verica Barać.

Ekonomska novinarka i direktorka Ekonomist medija grupe Biljana Stepanović kaže da je afera o koncesiji prevazišla ministra Ilića.

"Ne razumem vladu koja pušta Velimira Ilića da je brani", kaže ona, kao i da je u ovom trenutku važno šta će da kaže premijer Vojislav Koštunica.

"Pitanje je u čije ime nastupa Ilić, on je sada ispao sam na brisanom prostoru, kao da je sâm taj ugovor sklapao. Prosto je neophodno da nam se kaže zašto se ćutalo i koji su osnovni elementi ugovora", kaže Stepanovićeva.

Šabić: Ostaju štetne posledice skrivanja

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je da je zadovoljan što je Vlada Srbije odlučila da objavi kompletan ugovor o koncesiji za izgranju autoputa Horgoš-Požega, ali da time neće biti otklonjene sve štetne posledice odugovlačenjea da se javnosti predoči taj dokument.

"Dobro bi bilo da je takva odluka doneta ranije, ali sam zadovoljan što će javnost konačno imati priliku da vidi šta piše u ugovoru", rekao je Šabić.

Odluka da se u celini objavi koncesioni ugovor za autoput Horgoš-Požega trebalo bi, prema njegovim rečima, da posluži kao primer u svim sličnim situacijama, kad se radi o dokumentima koji su od značaja za građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: