Srbija i dalje van sporazuma CEFTA

Sporazum o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi, poznatiji kao sporazum CEFTA, danas je stupio na snagu i u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Sreda, 22.08.2007.

14:54

Default images

Međutim, van te trgovinske zone i dalje ostaju Srbija i Bosna i Hercegovina. Parlamenti te dve zemlje još nisu ratifikovali taj sporazum i njihovo uključenje u zonu sa liberalnijim uvozno-izvoznim uslovima i dalje se očekuje.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić najavio je da će se CEFTA naći na dnevnom redu odmah po povratku poslanika sa letnje pauze - narednog utorka.

Posle usvajanja CEFTA u Skupštini, u zonu slobodne trgovine uključiće se i Srbija. Prema najavama vlasti, to bi trebalo da se desi tokom septembra. Srpski proizvodi tada će imati lakši pristup tržištima Makedonije, Hrvatske, BIH, Crne Gore, Albanije i Moldavije.

Ukoliko kašnjenje priključenja bude samo mesec ili dva u odnosu na ostale, to ne bi bilo dovoljno da kompanije drugih zemalja zauzmu čvrste pozicije na stranim tržištima, ali zaostajanje svakako šteti međunarodnom ugledu Srbije, ocenjuje Miroslav Prokopijević iz Centra za slobodno tržište:

"Naravno, investitori izbegavaju da ulaze u zemlje koje izbegavaju da uđu u zone slobodne trgovine i uopšte u evroatlantske integracije, kao mnogo rizičnije. Pretpostavlja se da - ako neka zemlja kasni u nekom procesu - da ima neke razloge da kasni i da ne postoji politička volja, tako da gubitak možda bude malo veći nego samo za pukih mesec dana", objašnjava Prokopijević.

Prokopijević ističe da će najveću korist od sporazuma najverovatnije imati proizvođači agroindustrijskih proizvoda. Prehrambene namirnice su u Srbiji jeftinije nego, na primer, u Hrvatskoj i Crnoj Gori, tako da bi trebalo očekivati da srpska hrana ima dobar prolaz u okolnim zemljama.

Izvoznici su spremni ali se, nažalost, još čeka ozvaničavanje sporazuma, kaže za B92 direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Vesna Perić i dodaje da trećina izvoza Srbije u ovom trenutku ide upravo na tržišta koje obuhvata CEFTA:

"Prvo će da budu poljoprivredni proizvodi, to i sada najbolje ide, naše voće – tu smo ipak, za sada, najbolji. I druge industrije imaju potencijala. To će takođe dobro uticati na nivo stranih investicija, budući da će sertifikati o poreklu robe biti mnogo dostupniji i za izvoz na tržište Evropske unije. Nažalost, to što mi sve radimo u poslednjem trenutku nije dobro za Srbiju i ne šalje dobar signal, ali mislim da ćemo ipak naići na razumevanje", kaže ona.

Stvaranje zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi predstavlja uvod u otvoreno tržište nalik onom u Evropskoj uniji.

Bugarska i Rumunija su bile članice CEFTA samo nekoliko nedelja pre ulaska u Evropsku uniju, 1. januara ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: