"Vreme za povratak na Kosovo"

Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić kaže da je došlo vreme da se jedan broj vojnika i policajaca Srbije vrati na Kosovo.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 17.08.2007.

12:28

Default images

Simić je ocenio da je, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, "došlo vreme" da se jedan broj srpskih vojnika i policajaca vrati na teritoriju Kosova i Metohije.

U izjavi za B92 on je rekao da povratak 1.000 srpskih policajaca i vojnika - nije uslov za početak pregovora, ali jeste za zaključenje: "Kao što je poznato, u Rezoluciji 1244 jasno je navedeno da do 1.000 vojnika i policajaca srpske vojske treba da se vrate u pokrajinu za tačno određene namene. Prema tome, puno poštovanje Rezolucije 1244 jeste osnova uspešnih pregovora i osnova za omogućavanje kompromisa oko statusa južne srpske pokrajine", kaže on.

Na pitanje B92 da li je povratak srpskih oružanih snaga realan, naročito u svetlu sve češćih napada funkcionera Vlade Srbije prema NATO, Simić je odgovorio potvrdno:

"Naša vojska ima vrlo dobre odnose s NATO-om i KFOR-om. Postali smo članica Partnerstva za mir, a pripadnici naše vojske i policije mogli bi da budu smešteni u sredinama u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, tako da kosovsko-metohijski Albanci koji još uvek imaju ambivalentan odnos prema našim snagama ne bi morali da s njima dolaze u dodir".

Na pitanje da li učestale izjave državnih funkcionera o tome da NATO pokušava da napravi državu na Balkanu znače da je Srbija odustala od ulaska u tu alijansu, Simić je rekao da Vlada Srbije nije razgovarala o tome.

UNMIK: Simićeva izjava neozbiljna

Portparol civilne misije Ujedinjenih nacija Aleksandar Ivanko ocenio je danas da je zahtev iz Vlade Srbije da se srpski vojnici i policajci vrate na Kosovo neozbiljan i neodgovoran.

KFOR je, takođe, odbacio mogućnost da se srpska vojska i policija vrate na Kosovo, sa obrazloženjem da bi to izazvalo rast napetosti u pokrajini.

"Srpskim snagama neće biti dozvoljen povratak", izjavio je portparol KFOR-a Mihael Knop.

On je rekao i da je KFOR "odgovoran za bezbednost na Kosovu", javlja AP.

SAD su odbacile mogućnost povratka "stotina" pripadnika srpskih snaga bezbednosti na Kosovo, naglašavajući da takve izjave samo podgrevaju strasti u ionako zamršenim pregovorima o budućem statusu te pokrajine.

"Mislim da su šanse da se tako nešto dogodi nikakve. U Rezoluciji 1244 navodi se da komandant Kfora donosi odluku o eventualnom povratku 'stotina pripadnika srpskog osoblja' na Kosovo. Prethodno je, na dva takva zahteva, Beograd dobio negativan odgovor", rekao je agenciji Tanjug jedan zvaničnik Stejt departmenta.

"Takav potez bi samo dolio ulje na vatru ionako uzavrelih strasti između kosovskih Albanaca i Srba. Nova runda pregovora te dve strane u statusu Kosova tek što je počela i mislim da bi svi morali da se koncentrišu na te pregovore", rekao je taj zvaničnik.

Samo unutrašnjepolitička funkcija

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da najnovije izjave iz kabineta premijera Koštunice "jedna drugu popravljaju“.

"Najnovija izjava Aleksandra Simića očigledno ima za cilj da popravi negativne efekte izjava Marka Jakšića i Milana Ivanovića gde su oni tražili hiljadu vojnika samo za Sever Kosova, dok kabinet Koštunice hoće da se predstavi da brine i o centralnom Kosovu“, kaže Janjić za B92:

"Sama ideja o povratku vojnika, naravno, može se braniti Kumanovskim sporazumom, ali se postavlja pitanje zašto Koštuničina vlada dosad to nije tražila. Đinđić je dvaput tražio, takva je procedura, komandant KFOR-a kaže: nema uslova. Znam da bi on ponovo rekao da nema uslova, ali bi pametnije bilo da Koštunica zvanično traži povratak vojske i da dobije ovakav odgovor", dodaje on.

Janjić smatra i da cela kampanja, koja se svodi na „srpsko američki“ boj za Kosovo, ili boj između NATO-a i Srbije za Kosovo, ima samo unatrašnjepolitičku funkciju:

"Koštunica pokušava da isprovocira DS da izazove krizu institucija i da onda uceni Borisa Tadića i da smanji njegove zahteve. Dakle, apsolutno nema nikakve veze sa Kosovom, osim što će proizvesti negativne posledice, pospešiće strahove ljudi na Kosovu, podići će stepen nepoverenja u Srbe, govorim o ljudima na Kosovu. U Briselu se niko se ne brine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: