Ilić: "Tako mi se svidelo"...

Ministar Velimir Ilić neočekivano je najavio je da će novinari dobiti na uvid ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega.

Izvor: B92

Petak, 17.08.2007.

07:29

Default images

Nakon niza novinarskih pitanja zašto su bili potrebni meseci da se odobri uvid u ugovor, Ilić je kratko odgovorio: "Tako mi se svidelo." Na današnoj konferenciji za novinare, on je najavio i da će na prvoj sledećoj sednici Vlade tražiti da se ugovor o koncesiji objavi i na Vladinom veb-sajtu.

Velimir Ilić je rekao da će novinarima ugovor o koncesiji biti dostupan na uvid od ponedeljaka 20. avgusta, od 9 do 17 časova, bez mogućnosti njegovog fotografisanja ili iznošenja.

Detalji ugovora su tajna i do sada se nisu mogli objaviti bez saglasnosti stranog partnera špansko-austijskog konzorcijuma FCC-Alpine, koji je pobedom na tenderu dobio taj posao.

Klauzula o tajnosti navedena je u samom ugovoru, ali ministar Ilić nije hteo da razjasni da li je tajnost tražio strani parnter ili Vlada Srbije:

"Ja, 23. na Vladi Republike Srbije insistiram da se ugovor objavi u celosti. Nema nikakvih tajni, sve je transparentno, osnova ugovora je tu, i želim da vas obavestim da od danas, u radno vreme, svi novinari mogu dobiti u mom kabinetu, u posebnoj prostoriji, ugovor, da ga čitaju koliko god hoće", kazao je on.

Kostreš vrlo skeptičan

Objavljivanje ugovora o koncesiji prvi je tražio predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš. On se nada da će novinari u pondeljak imati više uspeha i da, za razliku od njega, neće videti samo plave korice ugovora:

"Kada je ministar Ilić u pitanju, ništa me ne može iznenaditi. Dok god novinari ne vide ugovor, sa svim aneksima, finansijskim, tehničkim i ostalim delovima, ne mogu da verujem da će ugovor i biti pokazan. Čekaću da se ugovor objavi na veb-sajtu, da svi građani imaju mogućnost da ga izuče. Taj ugovor je obiman i teško da će i vaše kolege novinari moći u vremenu od nekoliko sati da ga izuče. Suština jeste da se ugovor u potpunosti objavi. Kada se to desi, tek ću tada videti šta se zaista u njemu nalazi", kaže Kostreš.

Kostreš strahuje da je ugovor nepovoljan za Vojvodinu, koja će, kako sumnja, biti oštećena za 450 miliona evra.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pre nekoliko mesecio doneo je rešenje da se taj ugovor objavi. Ministarstvo Velimira Ilića 22. maja je Vrhovnom sudu podnelo tužbu protiv tog rešenja.

Ni pokušaj potpredsednika Vlade Božidara Đelića da se ugovor objavi na sajtu Vlade nije uspeo jer strani koncesionar za to nije dao saglasnost.

Đilas zadovoljan zbog objavljivanja

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas izrazio je zadovoljstvo što će ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega biti dostupan javnosti.

"Drago mi je da je inicijativa koju sam pokrenuo na sednici Vlade urodila plodom i da će ugovor o koncesiji biti dostupan javnosti. Dobro je da građanima šaljemo poruku da se zakon mora poštovati. Siguran sam da će i ubuduće Vlada sve probleme zajednički uspešno rešavati pred očima javnosti", rekao je Đilas za agenciju Beta.

"Širi politički obračun u Vladi"

Ruža Ćirković, novinarka NIN-a, komentarišući nevoljnost da se objavi tekst ugovora o koncesiji, kaže za B92 da nije jasno da li Vlada Srbije uopšte odbija da objavi ugovor. "Ako je tačno da je Vlada odlučila da ga objavi, nije jasno zašto ga i ne objavi. Taj ugovor nije potpisao Velimir Ilić, već Vlada Srbije, a Ilić u njeno ime, i ne vidim šta potpredsednika Vlade fizički sprečava da ugovor postavi na sajtu Vlade Srbije", kaže ona.

"Ne razumem čemu služi ceo taj cirkus, mislim da se tu radi o malo širem političkom obračunu u Vladi. Pitam se da li u takvim poslovima postoji provizija? Ako postoji, da li je neko tu proviziju naplatio? Ako je naplatio, da li postoji neko ko misli da deo te provizije tom nekom treba da bude prepušten? U ovom trenutku, u Vladi traju obračuni oko kontrole nad javnim preduzećima, a glavni problem su Putevi Srbije i Aerodrom Nikola Tesla, pa mislim da je ceo ovaj spor vezan za raspodelu mesta u tim javnim preduzećima. Tu su najveće pare, a vidimo koliko je političke koristi Ilić izvukao gradeći puteve po Srbiji", kaže ona.

"Sve to ne može biti naša preporuka kod stranih investitora", zaključuje Ruža Ćirković.

Goati: Senka na rad Vlade

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati izjavio je da ugovor o davanju koncesije na izgradnju autoputa Horgoš-Požega baca ozbiljnu senku na prvih 100 dana rada Vlade Srbije.

"Činjenica da ugovor o koncesiji dosad nije predstavljen javnosti - ostavlja gorak ukus u ustima. Vlada je tako okrenula jedan deo građana protiv sebe", rekao je Goati za novosadski Građanski list. Ocenio je da odluka da ugovor ne bude objavljen nije stav svih članova Vlade, već o tome Vlada tek treba da glasa.

On je ukazao na činjenicu da većinu u Vladi ima Demokratska stranka, čiji se ministri zalažu za javnost tog ugovora. Prema Goatijevim rečima, ni suprotstavljanje ministra za infrastrukturu Velimira Ilića, koji je potpisao ugovor, ne treba da spreči Vladu da ga objavi. "Ne vidim da je ucenjivački potencijal tako male stranke, Nove Srbije, toliki da bi ona mogla ići protiv stavova čitave Vlade. Brojčano gledano, ta partija bi lako mogla biti zamenjena nekom drugom", kaže Goati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: