Kako privući turske goste

U narodnim pesmama, Turci grade puteve a Kraljević Marko ih ruši, ali Marko bi danas verovatno otvorio motel uz put.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.08.2007.

07:30

Default images

Na putevima Srbije sve je više državljana Turske, posebno leti. Svake godine više od milion turskih gastarbajtera vraća se u rodne krajeve i prođe kroz Srbiju. Po izveštajima turskih medija, 10.000 turskih radnika i na stotine šlepera svakodnevno iz Zapadne Evrope prođu kroz Srbiju na putu za Tursku.

U XIX veku stanovništvo južne Srbije je sa oduševljenjem pozdravilo skidanje turske zastave. Danas, za gotovo sve ugostitelje duž autoputa E75 ta zastava je simol dobre zarade. Dovitljivi vlasnici hotela su ne samo postavili turske zastave, već su kompletnu uslugu prilagodili Turcima. Tako i pojedini kelneri moraju da govore turski jezik.

Aga Čabal, turski radnik, kaže da je usluga dobra, cene takođe, pivo odlično, a da putarine nisu visoke.

Svi natpisi u hotelima, kao što je Nais kod Niša ili Stari hrast kod Markovca, prevedeni su na turski jezik, a meni je prilagođen ishrani muslimana, pa su glavna jela pilav, jagnjetina i teletina.

Prostorije za molitvu obično nisu u opisu turističke usluge motela u Srbiji, ali su u motelu Stari hrast, da bi dodatno privukli putnike iz Turske, napravili posebnu sobu za molitvu.

Ipak, sem ugostiteljskih objekata neposredno uz autoput, Srbija ima male koristi od više od milion Turaka u tranzitu.

Denis Jenen kaže da je tokom prolaska pored Niša bio oduševljen predelom i da bi sigurno posetio grad da je imao uslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: