Kojen: Odustati od EU zbog Kosova

Leon Kojen smatra da "nema šta da traži među onima koji aktivno podržavaju komadanje njene teritorije", misleći na EU.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 09.08.2007.

11:21

Default images

Bivši koordinator pregovaračkog tima Beograda kaže da bi u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja pojedinih članica Evropske unije Srbija trebalo do daljeg da obustavi proces priključenja EU.

"Kao i svaki građanin Srbije, vlada i parlament dužni su da poštuju ustav zemlje i čine sve da se njegove odredbe poštuju. To znači da bi, po svoj prilici, na predlog vlade, parlament morao da donese odluku kojom se do daljeg obustavlja proces priključenja EU", rekao je Kojen za Dnevnik.

Ocenio je da bi to bio "minimalan odgovor" srpske strane i dodao da Srbija "svakako nema šta da traži među onima koji aktivno podržavaju komadanje njene teritorije". "Evropska integracija Srbije i pitanje statusa Kosova mogli bi biti dva odvojena procesa jedino kada bi Brisel izričito rekao da je za EU nezavisnost Pokrajine isključena", kaže Kojen.

"Evropljani će dosta brzo morati definitivno da izaberu, ili da se sa Srbijom založe za kompromisno rešenje na Kosovu, ili da, kao dosad, podržavaju albansku težnju ka nezavisnosti", rekao je Kojen.

Simić: NATO-država na Kosovu

Savetnik premijera Srbije kaže da bi dosledno sprovođenje Ahtisarijevog plana dovelo do NATO-države na Kosovu.

Aleksandar Simić je u NIN-u naveo da pozivanje zvaničnika NATO i SAD na Ahtisarijev plan, uoči početka novih pregovora, otvara pitanje zašto je nezavisnost Kosova važnija od poštovanja međunarodnog prava, suvereniteta međunarodno priznate države i stabilnosti regiona.

"Vredi se upitati nije li pravi razlog projekta nezavisnosti Kosova u činjenici da je Ahtisari predvideo da nadležnosti međunarodnog civilnog posmatrača budu ograničene tako što bi iz njih bile izuzete nadležnosti NATO-a", dodao je Simić.

Simić navodi da bi NATO ostao dugoročno na Kosovu s posebnim ovlašćenjima, imao bi neograničenu vlast, slobodu kretanja, dok bi komandat NATO-a na Kosovu imao vrhovnu nadležnost u tumačenju svih aspekata predloženog rešenja koji se odnose na primenu sile.

"Kada se sve ove odredbe uzmu u celini, možda je dopušten nešto slobodniji zaključak da bi dosledno sprovođenje Ahtisarijevog plana podrazumevalo i da Bondstil faktički bude glavni grad nezavisnog Kosova", piše Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: