Status sveštenika pred sudom

Posle oslobađajuće presude VSS-a, protiv Jovana Mišića se neće voditi nov postupak - zastarelo je krivično delo zbog kojeg je osuđen

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2007.

17:08

Default images

Za Jovanom Mišićem, bivšim monahom Ilarionom, pre mesec dana raspisana je poternica jer se nije javio na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog bluda nad maloletnicima. Mišić je sada slobodan čovek, jer je Vrhovni sud poništio presudu.

Portparolka tog suda Vesna Dabić kaže da je Opštinski sud u Novom Sadu napravio velike propuste.   

"Vrhovni sud je utvrdio da on nije uredno pozvan na glavni pretres i da zato nije prisustvovao i nije bio u mogućnosti da se izjasni o dokazima koji su izvedeni na glavnom pretresu, prvom stepenu, što je bitna povreda postupaka i razlog da se ukinu i prvostepena i drugostepena presuda", kaže Dabićeva.

Iako je Vrhovni sud vratio postupak na ponovno odlučivanje, novog suđenja neće biti jer je u međuvremenu krivično delo zastarelo. Slučaj je pokrenut 2001. godine, a optužnica je teretila Ilariona da je u Dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na blud maloletne dečake.

Ilarion je nakon pokretanju postupka neko vreme proveo u manastiru Orahovica, u Hrvatskoj, odakle je proteran, jer je i tamo navodno uznemiravao decu.
Vladika Pahomije (FoNet)
U sličnom slučaju, posle višegodišenjeg suđenja vladika vranjski Pahomije oslobođen je optužbi za bludne radnje nad četvoricom dečaka. Dva slučaja su do izricanje presude zastarela, a  za druga dva slučaja sud je procenio da nema dovoljno dokaza.

Advokat Mirna Kosanović kaže da iz ovih slučajeva proizilazi zaključak da sveštena lica imaju poseban tretman pred sudom.  

"Za obične okrivljene postupak teče nemilosrdno, oni se privode i pritvaraju, a za sveštena lica, izgleda, zavisi od njihove volje ili raspoloženja da li će pojaviti ili ne pred sudom. Sud mora da sprovodi  postupak na jednak način prema svim građanima, inače je u pitanju diskriminacija", kaže Kosanovićeva.     

Svešteničko nasilje je nešto o čemu se mnogo više govori na Zapadu. Nedavno je Rimokatolička dijeceza u Los Anđelesu, pored ekskomunikacije i zatvorskih kazni svojih bivših sveštenika, platila 660 miliona dolara odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: