"Izbaciti retoriku prošlosti"

Šefica poslaničke grupe DS-a Nada Kolundžija kaže da zloupotreba Kosova u stranačke svrhe nanosi veliku štetu interesima Srbije.

Izvor: B92, Beta

Subota, 18.08.2007.

10:46

Default images

Funkcioner DS, Nada Kolundžija je za B92 izjavila da napori Srbije treba da idu ka pridobijanju što više uticajnih zemalja za srpske stavove o budućem statusu Kosova, jer su ovi pregovori, kako kaže možda poslednja šansa, da se dođe do rešenja koje će obezbediti mir, budućnost i evropsku perspektivu, i Srbije i regiona.

„To se ne može postići ako se partijski funkcioneri nadmeću da retorikom koja nas samo svađa sa svetom hoće da skupe političke poene. Smatramo da je to zloupotreba Kosova koja šteti državnim interesima. Ovo je samo loša usluga našoj državi, sada pred pregovarački proces“, rekla je Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe DS-a

I posle izjave portparolke NATO-a Karmen Romero, da NATO ne stvara bilo kakvu državnu tvorevinu na Kosovu i "ne radi ništa skriveno i iza leđa u odnosu na Srbiju", deo vlade iz DSS-a ne odustaje, pa je tako i premijerov savetnik za medije, Srđan Đurić izjavio da je "sve dok NATO podržava Ahtisarijev plan jasno da se radi o pokušaju pravljenja prve NATO države".

Analitičari smatraju da takvi gestovi i nastupi mogu loše da utiču na dalji tok pregovora Beograda i Prištine.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da su članovi DSS-a nastavili sa "opasnom igrom" visokog pritiska na NATO.

"U ovom trenutku su se vratili na ono što se do sada Srbima samo osvetilo, a to je primena vojne sile. Mi sada nemamo resursa ni načina da se na bojnom polju nametnemo i tako rešimo probleme", rekao je Radić.

On je rekao i da je ponašanje DSS-a je kontradiktorno. "Ne možete se zalagati za bezbednost, a ignorisati činjenicu da sa NATO moramo živeti još mnogo deenija", kazao je on.

Inače, NATO, UNMIK, Sjedinjene američke države i zvanična Priština su odbacili ideju da se vojska i policija Srbije vrate na Kosovo.

Podsetimo da je neposredno pred smrt premijer Zoran Đinđić zatražio od NATO-a povratak vojske zbog straha da će UNMIK svojim potezima uticati na odluku o konačnom statusu Kosova.

Harčenko: Kompromis izlaz iz ćorsokaka

Ruski predstavnik u posredničkoj trojki Kontakt grupe Aleksandar Bocan Harčenko ocenio je da bi kompromis Beograda i Prištine predstavljao konstruktivan izlaz iz "kosovskog ćorsokaka".

"Za sada će pregovori biti, zapravo, odvojeni susreti sa stranama, ali cilj trojke je dovođenje Beograda i Prištine do direktnog dijaloga", ponovio je Harčenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: