Uvid u osnovni ugovor o koncesiji

Novinarima je na uvid u kabinetu Velimira Ilića dat osnovni ugovor o koncesiji za autoput Horgoš–Požega. Aneksi u četvrtak?

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.08.2007.

07:34

Default images

Time je ugovor prvi put posle pet meseci dostupan široj javnosti. Novinarima koji su se okupili u Vladi Srbije dat je na uvid osnovni ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, ali ne i aneksi tog ugovora. O tome da li će i kada aneksi biti predočeni javnosti odlučiće Vlada Srbije.

Bez uvida u аnekse ugovora o koncesiji javnost Srbije ostaje uskraćena za mnoge informacije, pa tako ostaje nepoznat i način na koji će se obračunavati putarina, ali i koliko će se novca mesečno slivati u budžet Srbije na osnovu naknade za koncesiju.

Novinarima je pokazan ugovor od 50 strana, a kompletna dokumentacija, s 19 priloga i aneksima, daleko je obimnija. Urednik biznis-portala B92 Milan Obradović, koji je prvi imao uvid u ugovor o koncesiji, izjavio je da je mogao da pogleda samo osnovni ugovor od oko 50 strana.

"Verovatno je ono što je javnosti zanimljivo regulisano aneksima koji za sada nisu dostupni novinarima, kaže on, navodeći da, prema njegovim saznanjima, ti "aneksi imaju oko 1.000 strana".

Obradović je istakao da ugovor nema odredbe kojima se reguliše njegova tajnost već samo poverljivost podataka o tehničkoj dokumentaciji koja se odnosi na izgradnju autoputa.

Detalje iz ugovora, u koji su novinari imali uvid, možete pročitati na Bizu B92.

Ostaje sporno kolika je vrednost celog ovog posla, pošto je ministar infrastrukture Velimir Ilić najpre izjavio da će koncesionar uložiti 1,5 milijardi, direktor Direkcije za puteve Srbije Branko Jocić da je vrednost 1,3 milijarde, a odnedavno na sajtu FCC-Alpine stoji da posao košta 1,1 milijardu evra.

Ugovor je predvideo i mogućnost da se i koncesija koja je data na rok od 25 godina produži u skladu sa Zakonom o koncesijama, tj. najduže na 30 godina.

O reakcijama novinara koji su danas pregledali ugovor i o izjavi portparolke Ministarstva da nema razloga da i aneksi budu objavljeni, možete čitati u posebnoj vesti.

Ilić: Vlada u četvrtak odlučuje o objavljivanju aneksa

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je večeras da će Vlada Srbije u četvrtak na sednici odlučiti da li će i anekse ugovora o koncesiji za izgradnju auto puta Horgoš-Požega staviti na uvid javnosti.

Nakon susreta sa načelnikom Pirotskog upravnog okruga Goranom Stamenovićem, Ilić je novinarima rekao da će Vlada Srbije odlučiti da li će na internet sajt staviti i delove tog ugovora koji sada nisu dostupni javnosti.

On je dodao da je potpredsednik vlade Božidar Đelić dobio zadatak da kontaktira firme koje su dobile posao i dobije u pisanom obliku odgovor da li one to dozvoljavaju ili ne.

"To je autorsko pravo firme iz Vašingtona koja je pisala ugovor i oni ne dozvoljavaju da se njihovo autorsko pravo obelodani", rekao je Ilić.

Na dodatno pitanje da li su koalicioni partneri zadovoljni tim ugovorom, Ilić je odgovorio potvrdno.

"Nema nijedne primedbe i nijedna primedba nije bila na sednici Vlade Srbije, svi su se jednoglasno složili i prihvatli ugovor", rekao je Ilić.

Dodao je da je ugovor sačinio savetnik koga je Vlada Srbije odabrala na međunarodnom tenderu.

"Tako da je sve u redu i sve je urađeno izvanredno i država nema nikakvih negativnih posledica što se toga tiče, jer je sve urađeno u skladu sa propisima", rekao je Ilić.

Ugovor bitno izmenjen od januara do marta

Kako saznaje ekipa emisije Insajder, tekst ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa bitno je izmenjen od januara do marta ove godine u vreme prelazne vlade.

Konzorcijumu FCC-Alpina dozvoljeno je da položi znatno manja sredstva kao garanciju da će posao i završiti.

Insajder je došao do ugovora koji je bio spreman za potpisivanje 18. januara. Ugovorom je bilo predviđeno da bi država, u slučaju da koncesija propadne, samo od jedne vrste garancije naplatila od austrijsko-španske firme 10 odsto od vrednosti investicija ili čak 150 miliona evra.

Prema ugovoru koji su novinari danas mogli da vide, ovaj član je izmenjen, a država prihvatila višestruko manje obezbeđenje od samo 10 miliona evra.

Koncesionaru, koji će godišnje od putarine ubirati oko 20 miliona evra na već postojećoj deonici autoputa, u susret je izašla u to vreme tehnička vlada na čijem je čelu bio Vojislav Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: