Osuđen zbog diskriminacije Roma

Aleksandar Nikolić, radnik obezbeđenja na splavu "Akapulko", osuđen je uslovno zbog nacionalne diskriminacije Roma.

Izvor: B92

Petak, 27.07.2007.

11:50

Default images

Četvrti opštinski sud u Beogradu osudio je Aleksandra Nikolića, radnika obezbeđenja na splavu "Akapulko", na šest meseci zatvora uslovno na dve godine. Kako je saopštio Fond za humanitarno pravo, Nikolić je osuđen jer je u julu 2003. godine zabranio ulazak Romima Zorici Stojković, Petru i Ljutviji Antić samo na osnovu njihove etničke pripadnosti.

Presuda je doneta na osnovu krivične prijave tri nevladine organizacije iz Beograda i Budimpešte koje su u oktobru 2003. podnele Četvrtom opštinskom tužilaštvu u Beogradu.

Posle informacije da je Romima samo na osnovu njihove etničke pripadnosti onemogućen ulazak u neke beogradske klubove, dve nevladine organizacije sprovele su testiranje jer je to često jedini način da se prikupe dokazi protiv diskriminatora, kaže Sandra Orlović, pravnica Fonda za humanitarno pravo.

Aktivisti ove organizacije i Centra za prava manjina bez sumnje su tada utvrdili da se na splavu Akapulko sprovodi diskriminacija na osnovu čega je i sud doneo presudu u ovom slučaju.

"U Akaplulku se desilo to da je grupa koju su sačinjavala lica romske nacionalnosti došla prva i da je njima onemogućen ulaz bez obzira što oni nisu imali nijednu drugu karakteristiku osim drugačije boje kože", kaže Orlovićeva.

"Kada su se oni udaljili od ulaza, došla je druga grupa koju su sačinjavala lica neromske nacionalnosti i njima je omogućen ulazak bez ikakvih ograničenja i bez ikakvih dodatnih zahteva u smislu rezervacije, članske karte i slično", dodaje ona.

Prijava je podignuta nakon što je obezbeđenje splava Akapulko nekoliko puta onemogućilo grupi Roma da uđe u objekat.

Jedan od oštećenih, Petar Antić, inače direktor Centra za prava manjina, kaže da se na testiranje diskriminacije na ovom mestu odlučio pošto mu je i ranije onemogućeno da sa prijateljima Romima uđe na ovo javno mesto.

"Ovo je za mene bio prvi put da sam ja lično učestvovao u testiranju. Inače, svi smo bili uredno odeveni i jedino je bila boja kože različita. Kada sam saznao da sam diskriminisan, ja sam se jako loše osećao. Siguran sam da svi Romi koji čuju da se ovakva presuda donosi imaće sigurno više smelosti da se žale u slučaju diskriminacije", kaže on.

Petar Antić navodi da je većina testiranih klubova u Beogradu ipak dozvolila ulazak Romima.

Međutim, ovo nije jedino mesto gde je primećena diskriminacija i zbog toga su ove nevladine oraganizacije više puta sprovele slična testiranja, kaže pravnica Fonda Sandra Orlović.

"Prva registrovana diskriminacija bila je pri ulasku na bazene Krsmanovača u Šapcu. FHP je i tu izvršio testiranje u julu 2000. godine i opštinski sud u Šapcu je u februaru 2006. godine doneo presudu kojom je takođe jedan radnik obezbeđenja osuđen, takođe na uslovnu kaznu zatvora zbog krivičnog dela povrede ravnopravnosti građana", kaže ona.

Evropski centar za prava Roma iz Budimpešte i Centar za prava manjina podneli su tužbu i protiv vlasnika kluba Akapulko kojom su tražili nadoknadu nematerijalne štete, kao i javno izvinjenje i prekid diskriminacije.

Četvrti opštinski sud je i u tom slučaju odlučio u korist tužitelja, ali je vlasnik kluba podneo žalbu na presudu o kojoj bi tek trebalo da odluči Okružni sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: