Tadić: Odluka o statusu samo u SB

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da Kontakt-grupa ne može donositi konačnu odluku o statusu Kosova.

Izvor: B92, Beta

Subota, 21.07.2007.

11:07

Default images

"Odluku o budućem statusu Kosova može doneti isključivo institucija kao što je Savet bezbednosti, jer samo takva odluka može imati potvrdu međunarodnog prava", rekao je Tadić povodom povlačenja nacrta rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti UN zbog protivljenja Rusije.

Tadić je kazao da je pozicija Srbije, imajući u vidu trenutak kada su pregovori o Kosovu započeti, sada "kudikamo bolja", ali da to ne znači da smo u sjajnoj situaciji i da je sve rešeno.

"Nas čekaju vrlo teški dani i pregovori kojima se još ne zna ni forma ni ko će ih voditi i to tek treba da bude definisano, pretpostavljam od strane Kontakt-grupe", rekao je predsednik Srbije.

"U svakom slučaju, stiču se nove šanse za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i da proces pregovora na kraju ima za rezultat kompromisno rešenje za status Kosova i Metohije, prihvatljivo za obe strane", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da po pitanju Kosova nema nikakvih razlika među državnim institucijama.

"Moramo da se borimo za naše interese i punom snagom nastavićemo taj proces sa nadom da ćemo postići rešenje prihvatljivo za Srbiju, koje će doprinositi i ukupnoj regionalnoj stabilnosti", rekao je Tadić.

Jeremić: Situacija je sada mnogo bolja za Srbiju

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je sinoć za B92 da je prebacivanje procesa utvrđivanja statusa Kosova sa UN na Kontakt-grupu rezultat napornog rada srpske diplomatije, pre svega sa zemljama Evropske unije.

Jeremić je izjavio da se Beograd sada nalazi u mnogo boljoj situaciji nego ranije, jer je rezolucija o kojoj se diskutovalo u Savetu bezbednosti "bila na neki način rezolucija koja je erodirala rezoluciju 1244" i stav Srbije o neprikosnovenosti suvereniteta i integriteta zemlje.

"Mi smo se zalagali da se pregovori nastave, ali bez nove rezolucije Saveta bezbednosti i na kraju krajeva je to mišljenje odnelo prevagu u okviru Saveta bezbednosti", rekao je Jeremić.

Odgovarajući na pitanje da li ovakav razvoj događaja odgovara Srbiji, Jeremić je ocenio da je važno da konačno rešenje bude podržano u Savetu bezbednosti i dodao da je izuzetno bitno da taj proces pregovaranja nikada ne izađe izvan jurisdikcije UN-a.

"Mislim da je ovo jedna nova šansa, otvara se jedan novi proces. Mi ćemo se truditi da taj proces bude neograničen, kako u vremenskom smislu, tako i u smislu ishoda koji treba da donese", rekao je šef diplomatije Srbije.

Jeremić je rekao da Beograd smatra da u okviru takvog procesa postoji veliki šansa da se dođe do kompromisnog rešenja, što je, kako je rekao, od početka bio stav Beograda.

Prema njegovim rečima, prebacivanje procesa na Kontakt-grupu ne znači udaljavanje od UN, jer "ono što bude postignuto kao rezultat ove nove runde pregovora biće neko rešenje koje će na kraju morati da dođe na sud UN".

Samardžić: Velika pobeda srpske diplomatije

S. Samardžiæ (FoNet)
Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić takođe je ocenio da je prenošenje procesa utvrđivanja statusa Kosova sa Saveta bezbedosti na Kontakt-grupu "velika pobeda srpske diplomatije, jer se tako odustalo od usvajanja rezolucije koja podrazumeva nezavisnost Kosova."

Samardžić je negirao da su Kontakt-grupi prenete nadležnosti da odlučuje o budućem statusu Kosova, već je dodao da će konačnu reč i dalje imati Savet bezbednosti.

On je kazao da će Kontakt-grupa imati nadležnost da dogovori propozicije i okvir za nove pregovore i da privoli sve strane da u pregovorima direktno učestvuju. Potvrdio je da u Kontakt grupi Rusija neće imati pravo veta, ali i da ta grupa nema pravo odlučivanja.

Samardžić smatra da je prenošenjem procesa na Kontakt grupu, predlog pregovarača Martija Ahtisarija konačno odbačen, kao i da očekuje da će pregovori biti nastavljeni ali, ovaj put, bez uslovljavanja i unapred određenog rešenja.

"Žao mi je što nije bilo dogovora, ali mora se dalje"

Premijer Kosova Agim Čeku je izjavio da mu je žao što Savet bezbednosti UN nije uspeo da postigne dogovor o rešavanju statusa Kosova, prenose elektronski mediji u pokrajini.

"Bilo je pet pokušaja, ili bolje rečeno pet kompromisa, koji su stalno imali podršku ili bar nisu naišli na suprotstavljanje 14 zemalja članica Saveta bezbednosti UN. Međutim, Rusija nije dala podršku procesu u UN", kazao je Čeku.

On je rekao da je odluka da se proces odlučivanja o statusu prenese iz Saveta bezbednosti u Kontakt-grupu pokušaj da se deblokira utvrđivanje statusa Kosova.

"Treba ići brzo napred u pravcu utvrđivanja statusa Kosova i raditi na novom pristupu. Podržavamo fudbamentalne principe Kontakt grupe i rešenja u skladu sa predlogom Martija Ahtisarija", rekao je Čeku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: