Beograd i Priština - reakcije

Stav o novim dešavanjima u UN povodom Kosova u Berlinu je kancelarki Nemačke Angeli Merkel izneo premijer Srbije Vojislav Koštunica

Izvor: B92, Beta

Sreda, 18.07.2007.

17:56

Default images

"Ti pregovori mogu i treba da se nastave na temelju Rezolucije 1244, neopterećeni idejama iz Ahtisarijevog plana, koje u svakom obliku, pa i obliku pete rezolucije, minimalističke, unapred određuju ishod rešenja, vode nezavisnom Kosovu i time kršenju Povelje UN", kaže Koštunica.

Angela Merkel je, međutim, izjavila da Nemačka i EU žele da idu dalje od Rezolucije 1244. "Srbija smatra da nova rezolucija nije potrebna, ali mi smo hteli da glasamo za Ahtisarijev plan i smatramo da je nova rezolucija neophodna", kaže ona.

"Zato želimo da podržimo novu rezoluciju u SB UN. Ne želimo da unapred određujemo nezavisnost Kosova, želimo da se kompromisom dođe do rešenja. Sada razmišljamo o tome da li je moguće podržati fazu pregovora Beograda i Prištine, da još jednom pokušaju da nađu rešenje", kaže ona.
A savetnik premijera Srbije Vladeta Janković izjavio je da se rešenje kosovskog problema može tražiti jedino u okvirima mandata Saveta bezbednosti UN.

Janković je takođe ocenio da izjava Nikolasa Bernsa izaziva ozbiljnu zabrinutost.

"Karakteristično je što Nikolas Berns optužuje Rusiju i Srbiju da su prema pitanju kosovske nezavisnosti nedovoljno konstruktivne, a pri tome je očigledno da za njega konstruktivnost znači bezuslovno slaganje sa Vašingtonom i ništa drugo", rekao je Janković.

Dodao je da, osim toga, posebno brine i to što je, po Bernsu, jedini argument u prilog nezavisnosti Kosova "činjenica da su to SAD obećale Albancima".

Sejdiju: Tražićemo ubrzanje procesa

Pregovaračka ekipa Kosova tražiće od američke državne sekretarke Kondolize Rajs, tokom susreta 23. jula, ubrzanje procesa utvrđivanja statusa, pošto je Kosovo spremno za nezavisnost, rekao je predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

"Imamo veliko poštovanje za doprinos SAD Kosovu. Za nas je značajno da insistiramo da se ovaj proces brzo završi i da se ceo posao okonča priznavanjem nezavisnosti Kosova, na dobrobit njegovih građana", rekao je Sejdiju.

On je dodao da kosovska strana ne insistira da se nezavisnost dogodi ovog ili onog datuma, ali očekuje da to bude u kratkom vremenu.

Ocenjujući da zbog ruskog neslaganja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ima malo šansi da "prođe rezolucija o Kosovu", Sejdiju je dodao da je značajno da "idemo u korak sa svima onima koji podržavaju Kosovo i da se proces okonča".

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je da, iako se saglasio da se na sastanku sa Kondolizom Rajs ne traži utvrđivanje datuma za okončanje procesa utvrđivanja statusa, "ipak misli da treba odrediti rok za nezavisnost Kosova".

Visković: Srbiji ne odgovara promena

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Ivo Visković ocenio je da Srbiji ne bi odgovaralo da Kontakt grupa preuzme rešavanje kosovskog problema.

"Mislim da Srbiji to ne ide u prilog jer, ipak, u Savetu bezbednosti imamo neku vrstu ili direktne ili prećutne podrške", smatra on.

"Takvu podršku bi teško imali u slučaju rada Kontakt grupe, posebno ako EU preuzme neku vrstu odgovornosti (za rešavanje kosovskog problema)", kazao je Visković agenciji Beta.

Visković je rekao da to što je Rusija član Kontakt grupe ne menja stvar, jer bi ona u tom slučaju bila potpuno usamljena i u internoj raspravi bi joj bilo mnogo teže, nego u SB, da ostane pri svom stavu.

Bivši diplomata je rekao da je zagovaranje predloga da Kontakt grupa preuzme problem rešavanja kosovskog statusa način da se nađe izlaz iz situacije u kojoj Rusija pruža oštar otpor, a na neki način i Kina i duge nestalne članice Saveta bezbednosti.

"Na taj način se traži plan B, koji do sada nije postojao", kazao je Visković, profesor na Katedri za međunarodne odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: